Milion Pobjedi otišao na plate, otpremnine i dobavljače

Dodajte komentar

Vlada, koja preuzima zgradu i zemljište izdavačkog preduzeća Pobjeda, nije odredila iznos mjesečne kirije za to državno preduzeće, već može biti podstanar dok procijene da je “prebijen” dug od milion eura.

Toliko iznosi preostali dug Vlade Pobjedi, nakon što je izvršna vlast odlučlila da je poštedi neplaćanja poreza od 2,8 miliona eura tako što će zauzvrat preuzeti imovinu preduzeća u većinskom vlasništvu države, pišu Vijesti.

Zgrada i zemljište su procijenjeni na 4,88 miliona i poreski obveznici, zahvaljujući odluci Vlade, plaćaju razliku nakon poravnanja zbog poreskog duga Pobjede. Već je plaćeno milion eura, a preostali iznos će se regulisati time što će zaposleni kompanije koristiti zgradu.

Prema sporazumu između Vlade i državnog preduzeća, navodno bi trebalo da Pobjeda bude podstanar do kraja godine.

Na pitanje koliko iznosi mjesečna kirija Pobjede, iz Ministarstva finansija je odgovoreno da nije određena mjesečna zakupnina.

“Ugovorom je definisano da preduzeće Pobjeda koristi poslovnu zgradu do konačnog izmirenja razlike između procijenjene vrijednosti poslovne zgrade i zemljišta i utvrđenog nivoa poreskog duga prema državi”, zvanično je odgovoreno Vijestima iz Ministarstva, ali nijesu naveli rok koji za to previđaju.

Iz Vladinog resora je potvrđeno da je poreski dug Pobjede bio 2,8 miliona eura, dok je ukupna procijenjena vrijednost imovine iznosila 4,88 miliona.

Iz Ministarstva su saopštili da Vlada još nije preuzela imovinu Pobjede jer je “u toku prevođenje imovine po osnovu Ugovora o prenosu prava svojine, koji je zaključen na osnovu Sporazuma o izmirenju obaveza državi”. Oni dodaju da će se država na osnovu tog ugovora upisati kao vlasnik imovine, odnosno poslovne zgrade i zemljišta u Podgorici.

Šef poslaničkog kluba Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić u okviru današnjeg premijerskog sata pitaće premijera Mila Đukanovića kojom ekonomskom vizijom se rukovodila Vlada da bi u aprilu potpisala sporazum sa Pobjedom. On je ukazao da će, nakon što je država namirila poreske obaveze, preostala dva miliona Vlada vraćati do kraja godine. Bojanić će Đukanovića pitati i da li Vlada za cilj ima prestrukturiranje, prodaju ili likvidaciju ove kompanije.

Izvršna vlast nije uspjela da privatizuje državno preduzeće Pobjeda ni u trećem pokušaju. Propali su pregovori sa sarajevskim Avazom, u vlasništvu političara i biznismena Fahrudina Radončića.

Avazu je bila interesantna lokacija Pobjede i najavljivao je izgradnju poslovno-stambene zgrade za preko devet miliona eura. Kada zemljište i zgrada kompanije i formalno budu prepisani na državu. Vlada će moći da ponudi prodaju te imovine na atraktivnoj lokaciji u glavnom gradu Crne Gore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *