Izbjegnite prepreke na putu ka uspjehu

Dodajte komentar

Svaki put prema uspjehu na poslu počinje odličnom idejom, ali neće vas ona učiniti uspješnima već hrabrost da je sprovedete u djelo. To nerijetko podrazumijeva napuštanje sigurnog posla i gubitak plate, a tu prvu prepreku uspiju preći samo najhrabriji.

Ali, čak i uz dobru ideju i hrabrost, vaš trud će biti uzaludan ako ne preduzmete velike korake.

Zato zapišite konkretne korake za ostvarivanje ciljeva i podijelite ih s drugima kako biste postali odgovorni za njih u tuđim očima. Tako ćete, ako ne budete radili i ustrajali na planu, moći da krivite samo sebe i svoju lijenost.

Ali i najizazovnija vizija bez strasti će uvenuti. Neka strast postane fizička karakteristika vaše ličnosti, sila koja će vas tjerati da svaki dan radite na približavanju cilju.

Iako će mnogo toga stati na putu do njega, uz čvrstu volju i samodisciplinu, nadvladajte svakodnevne želje i usmjerite osjećanja, ponašanja i želje prema postizanju uspjeha.

Čak i kad ste odlučili da uspijete, na putu prema cilju može vam se ispriječiti sumnja

No umjesto da joj dopustite da vas potpuno preuzme, vjerujte u svoju viziju i plan i budite uporni. Prilagodite se putem prema potrebi i vjerujte da ćete na kraju ipak uspjeti. Ali čak i uz samodisciplinu, teško ćete uspjeti potpuno sami. Trebaće vam podrška, kolega i mentora. Redovno sastajanje s njima davaće vam potrebni podsticaj i pružiti nove poglede na ispunjavanje cilja.

Iako primamljivo, nepoštenje može da stvori probleme

Što budete bliže uspjehu, to ćete lakše možda doći u iskušenje da lažete, pretjerujete ili varate kako biste što prije uspjeli. Ali, nepoštenje vam se može kad-tad obiti o glavu i vremenom izazvati više problema nego da ste rekli istinu. Istinski uspjeh dolazi kad imate čistu savjest.

Nezahvalnost je vrlo opasna prepreka uspjehu

Najopasnija od svih prepreka svakako je nezahvalnost, koja ljudima vrlo lako promakne. Kad ostvarite viziju, svejedno niste uspjeli ako ste zaboravili skromne početke ili ljude koji su vam pomogli da dođete do cilja. Ako ne znate da budete zahvalni, niste ni zaslužili uspjeh.

Ne dopustite prošlosti da vam diktira budućnost

Na greškama se uči, a onda se zaborave. Možda vam se čini lakše reći nego učiniti, ali to zavisi samo od vaše perspektive. Ako nešto pođe po zlu, izvucite iz toga najbolje što možete i krenite dalje. Prošlost ne bi trebalo da definiše budućnost, nego da bude izvor informacija.

Bez mobilnog tokom poslovnih razgovora

Vjerovatno ste više puta tokom razgovora s nekim rekli: “Je li to vaš mobilni? Ah, nije, moj je!” ili ste naočigled svih spustili pogled na njega praveći se da i dalje slušate. Vjerovatno se niste ni izvinili. Ali, ako želite da budete pouzdana i vrijedna osoba, prestanite da gledate u mobilni, jer drugi itekako primjećuju kad ih ne slušate.

Ne čekajte dok ne budete sigurni da ćete uspjeti

Nikad ne možete biti sigurni da ćete uspjeti u nečem novom, ali uvijek možete biti sigurni da ćete dati sve od sebe i opet pokušati u slučaju da ne uspijete prvi put. Prestanite da čekate – manje ćete izgubiti nego što mislite, a možete puno dobiti.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *