U „MedUNIQA Kamionu zdravlja“ u pet crnogorskih opština pregledano oko 500 građana

Dodajte komentar

Tokom sedmodnevnog boravka “MedUNIQA Kamiona zdravlja” u Crnoj Gori, oko 500 građana imalo je priliku da obavi preventivne sistematske preglede i uvjeri se u važnost redovnih ljekarskih kontrola, navodi se u saopštenju dostavljenom portalu Bankar.me.

Kompletan pregled u “Kamionu zdravlja” obuhvatao je EKG, ultrazvuk abdomena, karotida i štitne žlijezde, spirometriju, analize krvi, pregled oftalmologa i merenje očnog pritiska, kao i preglede interniste i dermatologa.

U gotovo svakom gradu vladalo je veliko interesovanje za besplatne preventivne preglede, a zahvaljući predanom i ažurnom radu cjelokupnog medicinskog osoblja Kliničkog centra Crne Gore koje je učestvovalo u ovom projektu, pored već zakazanih omogućeni su i dodatni termini sistematskih pregleda za sve zainteresovane građane.

Većina pregledanih pacijenata imala je uredne nalaze. Kod dijela građana medicinski tim Kliničkog centra Crne Gore utvrdio određene promjene i stanja za koje je potrebno izvršiti dodatne medicinske provjere i analize, pa su ti pacijenti upućeni na dalje konsultacije kod izabranog ljekara, i ljekara specijaliste.

Projekat “MedUNIQA Kamiona zdravlja” realizovan je u saradnji sa Kliničkim centrom Crne Gore, uz saglasnost Ministarstva zdravlja Crne Gore, i pomoć i podršku lokalnih vlasti Bijelog Polja, Podgorice, Nikšića, Bara i Budve.

Osnovni cilj “MedUNIQA Kamiona zdravlja”  je edukacija građana o važnosti preventivnih sistematskih pregleda na osnovu kojih je moguće rano otkriti rizike, eventualne bolesti i pravovremeno pokrenuti neophodne mjere liječenja i unapređivanja zdravlja. Zahvaljujući preventivnom mjerenju očnog pritiska moguće je rano otkrivanje bolesti glaukoma. Pregled interniste sa EKG-om mogu u znatnoj mjeri pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Jednom godišnje neophodno je uraditi laboratorijsku analizu krvi koja je bitan pokazatelj zdravstvenog stanja.

Ukoliko se bolest na vrijeme otkrije i započne liječenje, ona se uspori a u mnogim slučajevima i izliječi.

Nakon posjete Crnoj Gori „MedUNIQA Kamion zdravlja” nastaviće svoju turneju po Balkanu. Tokom boravka u Bosni i Hercegovini, priliku da obave sistematske preglede imaće građani Mostara, Sarajeva,  Tuzle, Banjaluke i Bihaća.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *