Kako naći pravog zaposlenog?

Dodajte komentar

Nalaženje zaposlenog koji ima kvalifikacije koje trebaju kompaniji je težak posao.  Portal Bizlife.rs se konsultovao se sa Markom Bogdanićem, Country menadžerom kompanije “Dekra zapošljavanje” o  prvim koracima za pronalaženje najadekvatnijeg zaposlenog.

Gdje početi sa traženjem kandidata?

Danas, na raspolaganju kompanije u potrazi za kandidatima, imaju veliki broj alata koje koriste kao efikasan izvor: LinkedIN, Facebook, Twitter, kao i neke smartphone aplikacije. Preporuka poznanika ili poslovnog partnera, u značajnoj mjeri skraćuje proces odabira pravog kandidata i zato predstavlja najefikasniju metodu. Koristeći se preporukama, kompanije i HR agencije dobijaju detaljan opis i informacije o profilu željenog kandidata. Kompanijama koje ne žele da troše svoje vrijeme i zapostavljaju strateške aktivnosti u poslovanju, preporučujemo da se obrate HR agenciji, kao stručnom saradniku u obavljanju posla regrutacije.

Kako napisati dobar oglas na koji će se javiti kvalitetni kandidati? 

Pored obavezno jasne strukture (naziv pozicije, lokacija, opis zaduženja,…) i dizajna oglasa, izuzetno važna je i reputacija same kompanije koja je oglasila slobodno radno mjesto. Ako je neka kompanija zaista lider u toj oblasti ili među vodećima, to naravno treba istaći, jer će na taj način skrenuti pažnju kvalitetnim kandidatima da baš oni pošalju svoju prijavu. Kao potencijalni poslodavac, kompanije ne smiju dopustiti sebi da budu previše “škrte” u opisu zaduženja, niti da navode baš svaki detalj za konkretnu poziciju. U oba slučaja će izostati pozitivan efekat oglašavanja. Ako niste u mogućnosti da tačno procijenite zahtjeve (sadašnje i buduće) za neko radno mjesto, obratite se poslovnom partneru/prijatelju iz Vaše branše ili HR agenciji, koja svakako ima potrebno znanje i iskustvo.

Šta svaka kompanija mora da ispoštuje prilikom regrutovanja potencijalnih kandidata?

Svi kandidati bi trebalo da na odgovarajući način budu obaviješteni o procesu selekcije – koliko će trajati, iz kojih djelova će se sastojati i u kom periodu će biti donijeta konačna odluka. Ovo je preporuka, i dok postoje kompanije i agencije koje poštuju ovaj nastup, postoje i one kompanije koje to ne rade. Posljednjih nekoliko godina, povećao se broj kompanija koje obavještavaju kandidate o fazama u procesu selekcije, međutim taj broj u ovom trenutku je i dalje prilično nizak i iznosi neslavnih 15%, od ukupnog broj kompanija koje zapošljavaju.

bizlife.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *