Rusi kupili četvrtinu Crne Gore

Dodajte komentar

Kada je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio da ruski funkcioneri koji posjeduju nekretnine i bankovne račune u inostranstvu moraju da sve te vrijednosti vrate u Rusiju, ili da ostanu bez funkcija, to nije mnogo zabrinulo nikog u Crnoj Gori, a trebalo bi, jer ruski državljani posjeduju gotovo četvrtinu crnogorske teritorije.

rema informacijama kojima se operiše u Crnoj Gori, ruski državljani posjeduju 150.000 kvadratnih metara stambeno-poslovnih prostora i više od četvrtine crnogorske teritorije, odnosno više od 300 hektara zemljišta, pišu Dnevne novine.

Svi ruski političari, prema novom ukazu o borbi protiv korupcije predsjednika Vladimira Putina, obavezni su da do 1. juna zatvore račune u stranim bankama, ako ih imaju, i prodaju imovinu van Rusije.

Naravno, to bogatstvo ne pripada samo ruskim funkcionerima, ali pokazuje da Rusi posjeduju skoro četvrtinu crnogorske teritorije. U posljednjih deset godina Rusi su potrošili ogroman novac na kupovinu stanova, restorana, hotela, raznih drugih poslovnih prostora, ali i placeva i poljoprivrednih imanja.

Kupovali su hiljade hektara zemljišta najradije u Budvi, Herceg Novom i one najekskluzivnije lokacije kao što su Žanjice, Njivice, Rose i Luštica… Na ovim lokacijama kvadrat su plaćali od 500 do 1.500 dolara i sada predvode listu vlasništva stranaca u Crnoj Gori.

Najviše bure u crnogorskoj javnosti izazvala je informacija da je bivši gradonačelnik Moskve Juri Luškov, čija je žena najbogatija Ruskinja, trgovao vilu u Žanjicama, ali je nije održavao i na kraju je prodao. Istina je da niko nije zabilježio da se Luškov pojavio u Crnoj Gori, ali je priča ostala.

I danas kao na početku trgovačkog buma nekretninama posrednici iz Crne Gore skrivaju imena pravih vlasnika. Ipak, crnogorski mediji su objavili da je u Petrovcu stan kupio član moskovske uprave u resoru nabavke, dok se u Krašićima, u blizini Tivta, skrasio jedan od rukovodilaca izgradnje obilaznice oko Sankt Peterburga. Pored njega, u Krašićima, nekoliko vila je u izgradnji, velikih kvadratura i spekuliše se da su vlasništvo Rusa koji su na značajnim funkcijama u Moskvi. I u naseljima Trebesin i Milovići parcele su pokupovali rukovodioci moćnih državnih, energetskih i rudarskih kompanija.

Još 2007. godine, kada su čitavi placevi, imanja i objekti u Herceg Novom prodavani za basnoslovne iznose, najviše polemike izazvala je priča da je u to vrijeme zamjenik premijera Ruske Federacije Dmitrij Medvedev kupio objekat Starog zanatskog preduzeća od dotadašnjeg vlasnika, poznatog fudbalera Mateje Kežmana. Ovu informaciju demantovao je predsjednik Sveslovenske alijanse i bliski prijatelj Medvedeva Aleksandar Beljakov, koji je saopštio da Medvedev “nije vlasnik nijednog kvadrata”. Istina je da je objekat sa zemljištem Staro zanatsko za 2,5 miliona kupila firma Eurolend, čiji su vlasnici Evgenij i Artem Medvedev.

U zoni Svetog Stefana izgrađeno je sedam velikih kompleksa od pet i više hilj ada kvadratnih metara čiji su vlasnici Rusi i to naselje narod je nazvao “Rusko selo“. Za njega mještani tvrde da je vlasništvo, kako kažu, “nekih moćnih ljudi iz vrha ruske vlasti”.  Da bi ova sumnja i mogla biti tačna možda najbolje svjedoči tekst objavljen u ruskom dnevnom listu Nova Gazeta, koji je naveo “da je oko 40 odsto nekretnina u Crnoj Gori u vlasništvu državljana Rusije i to uglavnom političara i državnih službenika”.

Rusi su kupili i pola miliona kvadratnih metara placa u blizini plaže Trsteno. Ruske firme su kupile hotele “As” u Perazića Dolu, “4. jul” u Petrovcu, “Ksanadu” u Herceg Novom i restoran “Kastelo”. Crnogorsko-ruska kompanija “Montenegro stars” kupila je bečićke hotele “Splendid” i “Montenegro“, a ruskim kapitalom je izgrađena i vila sa pet zvjezdica “Montenegro” na Svetom Stefanu.

Još nije poznato ko su Rusi koji su na Luštici iznad Žanjice sagradili tri vile, površine oko 4.500 kvadrata, ni iz kog je kruga ruske vlasti čovjek koji je u Tudorovićima kupio hiljade kvadrata zemljišta. Građevinska firma “Barkli” kupila je ulcinjski hotel “Otrant”. Prema evidenciji Uprave za nekretnine i opštine Tivat, Rusi su vlasnici gotovo dvije trećine od ukupno 120 stanova u Porto Montenegru, koji je sagradio kanadski milijarder Piter Mank.

U Porto Montenegru stan ima Rus Oleg Muhamedšin, direktor za korporativni razvoj “Rusala” najvećeg svjetskog proizvođača aluminijuma u vlasništvu Olega Deripaske, za kojeg crnogorska opozicija kaže da je “novcem dobro uvezao ruske i crnogorske političare”. Nedavno je postalo jasno da je jedan od vlasnika hotela “Avala” u Budvi ruski biznismen blizak vlasti Igor Lazurenko. On je sa crnogorskim partnerima takođe bliskim vlastima kupio nekretnine vrijedne 78,5 miliona dolara, a tu sumu je saopštila ruska firma TNK-VR. U njihov posjed je, pored “Avale”, prešao kolašinski hotel “Bjanka”, Ski-centar Bjelasica, sve do zemljišnog kompleksa u zaleđu plaže Drobni pijesak do Reževića.

Tokom investicionog buma u Crnoj Gori, pored ruskih biznismena, nekretninama su trgovali mnogobrojni političari. Tako, ambasador Rusije u Londonu Aleksandar Jakovenko posjeduje vilu u Krašićima, dok nekretnine u Budvi ima zamjenica predsjednika ruske Dume Ljubov Sliska.

Prema ranijim istraživanjima ruskih listova, u Crnoj Gori su 57.700 kvadrata zemljišta u Herceg Novom kupili Jevgenij i Stanislav Šljičkov.

Jevgenij je, kako se navodi, zastupnik Saratovske Dume, član Odbora za budžet i ekonomsku politiku, imovinu i zemljište i sekretar Putinove stranke Jedinstvena Rusija. Stanislav, koji mu je sin i stranački kolega, zastupnik je Engeljskog opštinskog regiona Saratovske oblasti.

Prema navodima biltena crnogorskog ministarstva finansija, pravo svojine nad nepokretnostima u Crnoj Gori za prvih šest mjeseci prošle godine upisao je 261 državljanin Rusije. Rusi su najviše upisa svojine nad nepokretnostima obavili u Baru 178, i Kotoru 73, na Ža-bljaku su bila četiri upisa, u Podgorici tri, dok je pravo svojine na Ceti-nju, u Kolašinu i Bijelom Polju upisano po jednom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *