Saša Radović: Spremni za turističku sezonu

Dodajte komentar

Prošle godine Crnu Goru je posjetilo skoro milion i po turista, koji su ostvarili preko devet miliona noćenja. Na drugoj strani, prihodi od turizma na godišnjem nivou su dostigli brojku od 700 miliona eura. Istovremeno smo ostvarili bolju naplatu PDV-a i boravišne takse, sačuvali turiste sa ključnih tržišta, aerodormi su nam opslužili 10 odsto više putnika, a Montenegro Airlines osam odsto više, sve više turista posjećuje naše nacionalne parkove, ponuda nam je sve bogatija…

Sve ovo poslužilo nam je kao povod za razgovor Pobjede sa prvim čovjekom Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Sašom Radovićem na pragu ovogodišnje turističke sezone.

– Mogu konstatovati da crnogorska turistička privreda spremno dočekuje predstojeću sezonu. U prethodnom periodu, uprkos ograničenim finansijskim sredstvima pažljivo su selektovane berze i sajmovi turizma na kojima je NTO CG predstavila turističku ponudu. U promociji je posebni fokus bio na tržištima koja mogu produžiti sezonu, kao što su njemačko i skandinavsko. Kapaciteta za povećanje fizičkog prometa tokom jula i avgusta gotovo da više nema. Stoga moramo raditi na produženju sezone uz prevođenje dijela ponude iz sive zone u legalne tokove, kao i efikasnoj naplati svih pripadajućih poreza. Naravno, to se ne smije raditi „preko leđa“ turista, već onih koji nude turističku uslugu. Čini mi se da je ovo po prvi put stavljeno u prioritet bez premca, od Vlade pa do onih koji rade u turizmu, ili su povezani sa ovom privrednom granom.

Prema njegovim riječima, na sajmu ITB Berlin 2013. u Njemačkoj vladalo je izuzetno interesovanje za Crnom Gorom, čemu je poseban impuls dao kongres Njemačkog turističkog udruženja koji se održao novembra prošle godine u Crnoj Gori. Potvrđeno je da će „Air Berlin“ i „Air Italia“ i ove sezone saobraćati ka Crnoj Gori a potpisan je ugovor i sa low-cost kompanijom „Ryan Air“, koja će od 20. juna uvesti direktne letove iz Brisela za Podgoricu, što će nadamo se rezultirati povećanjem broja turista iz Belgije i zemalja centralne Evrope. Takođe, u ovoj godini je iskazano značajno interesovanje turoperatora sa ostalih evropskih tržišta (tržište regiona, Rusije, Ukrajine, Francuske, Češke, Skandinavije  itd.), kao i sa udaljenih vanevropskih tržišta.

„Top deset“

Kada je u pitanju posjeta gostiju i raznolikost tržišta sa kojih oni dolaze najbolje govore i mnogobrojni članci u renomiranim turističkim magazinima koji preporučuju Crnu Goru kao poželjnu turističku destinaciju. Primjera radi, „New YorkTimes“  i najpoznatiji turistički vodič „Lonely Planet“ su Crnu Goru preporučili kao jednu od deset najboljih svjetskih destinacija za putovanja u 2013. godini. Imajući ovo u vidu, prognoze za 2013. su optimistične, te i ove godine očekujemo porast prihoda za oko pet odsto u odnosu na prethodnu godinu. Finansijski efekti moraju rasti brže od fizičkih pokazatelja, što je realno u odnosu na najavljene oštre mjere borbe protiv sive ekonomije. Tome značajno može doprinijeti i zapošljavanje domaće sezonske radne snage i smanjenje uvoza robe široke potrošnje koja se proizvodi kod nas. Uz konstantno unapređenje kvaliteta usluge u svim segmentima i diverzifikacije turističkog proizvoda Crna Gora će nastaviti sa pozitivnim trendom rasta turističkog prometa i opravdati očekivanja kao najbrže rastuća turistička destinacija na svijetu.

Debeli namet

Interesantan je i njegov odgovor kad će se turistima koji posjećuju Crnu Goru ispuniti želja da se istog dana kupaju i skijaju.

– Zahvaljujući raznovrsnom reljefu i klimi Crne Gore moguće je za svega nekoliko sati toplu mediteransku klimu zamjeniti prohladnom planinskom, kupanje i sunčanje sa uživanjem na snijegu. Iako visoke ljetnje temperature ne dozvoljavaju zadržavanje snijega, na planinskim obroncima tokom ljetnjih mjeseci pojedini skriveni dragulji odolijevaju ljetnjem suncu pa se nanosi snijega mogu naći na Žabljaku, kod lednika Debeli namet, gdje se svakog ljeta odražava i ljetnji ski kup „Kalica“.

Takođe, ove ljetnje turističke sezone izlazimo sa unaprijeđenom turističkom ponudom sa nizom raznovrsnih sadržaja, turističkih atrakcija i paket aranžmana koji se ne vezuju samo za glavnu turističku sezonu i primorski region, već su u ponudi tokom cijele godine i sve značajnije uključuju i kontinentalni dio naše zemlje. Turiste, posebno ljubitelje prirode, će ove godine posebno privući avanturistička ponuda, planinarenje, biciklizam kroz fantastične planinske predjele označenim stazama dužine 6.000 kilometara, vožnja kajaka rječnim brzacima, splavarenje, istraživanje kanjona, i brojne druge aktivnosti u prirodi – kaže gospodin Radović na kraju.

 Panoramski put od Risna do Žabljaka

– Boravak u netaknutoj prirodi i ruralni turizam su svjetski hit, kaže Radović, pa su i naši eko-kampovi i eko–sela sve popularniji. Lokalne turističke organizacije sa primorja su uvidjele da turisti najmanje troše na plaži pa su prošle godine nastojali da im približe zaleđe svojih opština, brojne kulturno – istorijske spomenike, muzeje i razne druge sadržaje. Regionalni put Risan – Žabljak, recimo, je spojio dva Uneskova lokaliteta – Durmitor i Kotor, praktično je panoramski put koji cijelom svojom dužinom predstavlja turističku atrakciju – ističe Radović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *