Prestanite sanjati i pokrenite vlastiti posao

Dodajte komentar

Lakše je sanjati nešto nego doista napraviti prvi korak. Pa ipak, potrebno je svega pet koraka kako bi ste svoju ideju o poslu napokon pretvorili u stvarnost…

1) Preduzmite bilo koji korak

Jedan od razloga zašto je tako teško započeti vlastiti posao leži u činjenici da to podrazumijeva – puno posla. Pomisao je zastračujuća jer u pravilu ne znamo odakle početi. Zapravo, počnite od bilo čega. Veliki problemi najlakše se rješavaju kada ih razlomite na nekoliko manjih koraka. Isto pravilo vrijedi i ovdje.

Kada napravite barem jednu stvar, to će vam dati poticaj da krenete na sljedeći korak. Možete započeti s onim što vam je najzanimljivije i najlakše. To može biti razrada posla ili proizvoda, potencijalnih kupaca i sl. Koncept ne mora biti precizan ili potpuno realan, ali sama činjenica da ste ga počeli razrađivati daće vam podsticaj i uvid u jednostavne osnove s kojima možete krenuti već danas.

2) Pojednostavite i zaboravite na savršenstvo

Otvarate li fast food restoran, možete se zabavljati izborom imena, lokacije, menija. Ali prva stvar o kojoj morate razmišljati je – hrana. Sve drugo je sporedno. Definišite što je srž vašeg budućeg posla, konkretan proizvod ili uslugu i krenite od toga: što je to, kakvu svrhu ima itd. Što bolje razumijete srž proizvoda ili usluge lakše ćete definisati kome je potreban, gdje bi ga i koja struktura kupaca željela potražiti (kupiti)…

3) Ne otkrivajte toplu vodu

Ne morate raditi nešto što možete posuditi ili unajmiti za nisku cijenu. Na primjer, ako planirate izraditi web stranicu, prije nego što se upustite u trošak možete pokušati s blogom. To će vam dati priliku da besplatno otkrijete ko su vaši prvi posjetioci, jeste li na dobrom tragu i ako niste, što možete popraviti.

4) Obznanite ljudima da počinjete

Iako mnogi ne žele podijeliti ovako važnu informaciju čak niti s prijateljima kako ne bi ‘urekli’ ideju ili rizikovali da im je neko ukrade, prednosti objave su višestruke. Prvo, na ovaj ćete način sami sebe najbolje osvijestiti da ste nešto doista započeli. Drugo, ljudi će vjerovtno s vama podijeliti svoja mišljenja ili prijedloge o ideji ili će vam postaviti pitanja kroz koja ćete i sami otkriti imate li sve odgovore ili ste na neke važne stvari zaboravili. Ne treba posebno naglašavati podršku ili čak preporuku za kontakte koji vam mogu pomoći u realizaciji ideje.

5) Recite ljudima što vam je potrebno

Čim ste informaciju o pokretanju vlastitog posla podijelili s ostalima, recite im što vam je potrebno za početak. Neko vam odmah može preporučiti dobrog programera, konsultanta ili marketing stručnjaka. Čak i ako to nisu prave adrese, na njima ćete možda dobiti dalje preporuke. Iznenadili biste se koliko je svijet malen.

Jeste li učinili barem jedan od ovih koraka? Čestitamo, upravo ste započeli svoj vlastiti posao!

Izvor: Inc.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *