Malo mladih se odlučuje na rizik osnivanja sopstvene firme

Dodajte komentar

Mali broj mladih se opredjeljuje za sopstveni biznis, većina se odlučuje za rad u državnim institucijama, iako su zarade manje i nema prostora za kreativost i inovativnost, zaključci su sa jučerašnje radionice „Od ideje do realizacija”, koju je održala Unija poslodavaca u sklopu projekta „Podrška zapošljavanju mladih”. Generalni sekretar UPCG Suzana Radulović istakla je da će se u budućnosti posebna pažnja posvetiti razvoju preduzetništva i podsticaju mladih da počnu sopstveni biznis.

– Unija je mnogo uradila da podstakne mlade za sopstveni biznis, ali regulativa i praksa moraju biti još otvorenije za takve procese, a ima još prostora da se mladim približi i pojednostavi taj postupak – kazala je Radulović, dodajući da je to početni korak, a da do uspjeha vodi samo uporan rad.

Šef sektora za kreditiranje Zavoda za zapošljavanje Goran Bubanja ukazao je da privatni posao zahtijeva mukotrpni rad sa dugim radnim vremenom, a praksa potvrđuje da se više i napornije radi za sebe, nego za drugog, ali taj rad donosi više zadovoljstva. On je kazao da Zavod ima sveobuhvatni sistem podrške za razvoj preduzetništva i malog i srednjeg biznisa, podsjećajući da su u poslednjih 14 godina odborili 10.400 kredita, od čega 90 odsto za nezaposlene i početnike u biznisu. Vrijednost odobrenih kredita je 55 miliona eura, čime je otvoreno 16.700 radnih mjesta.

Prodekan Ekonomskog fakulteta Maja Baćović istakla je da fakultet razvija preduzetništvo 20 godina i kontinuirano se trudi da dopuni nastavne planove, kurseve i nastavu da studenti steknu praktična znanja i vještine za uključenje na tržište rada. Kao primjer navela je virtuelnu radionicu, u okviru koje su studenti osnovali četiri preduzeća i stiču znanja, koja mogu primijeniti u praksi.

Radionicu su obilježili i panelisti Anđela Pušonjić iz Nacionalnog preduzeća za preduzetničko učenje, Velibor Bošković iz inkubatora Inventivnost, Saša Jovanović menadžer Inkubatora BSC Bar, Tarik Zaimović iz veb dizajn studija „Bild”, Tamara Pelević iz kompanije za proizvodnju obuće „Tamara Luma” i Ivanka Ristov iz knjigovodstvene agencije „Rina Konsulting”. Svoje biznis planove predstavili su učenici Ekonomske škole „Mirko Vešović” iz Podgorice i SSŠ „Vukadin Vukadinović” iz Berana.

Cilj tri hiljade novih malih firmi

Baćović je istakla da, prema nekim procjenama, preduzetništvo može pomoći da država u narednih 15 godina dostigne željeni standard Evropske unije.

– Pokazalo se da bi, ukoliko bi deset odsto stanovništva osnovalo mala i srednja preduzeća i zaposlilo u prosjeku 10 do 12 radnika, dostigli nultu tačku nezaposlenosti i veći standard. Govorimo o tri hiljade malih i srednjih preduzeća, a taj bi se cilj postigao ako bi funkcionisalo samo 76 velikih kompanija – kazala je Baćović.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *