Kako odgovoriti na 10 najtežih pitanja na razgovoru za posao

Dodajte komentar

Traženje posla, u današnje vrijeme, je stresno samo po sebi, a i ko da dođe na razgovor, često ga uhvati panika. Novo vrijeme, nova pravila, pa su danas poslodavci danas zahtjevniji nego ikad i često postavljaju neobična pitanja koja mogu izazvati nelagodnost i ostavi utisak da možda i niste najbolji kandidat.

Međutim, i za to postoji rješenje, a poznati časopis Forbes sastavio je spisak deset najtežih pitanja sa razgovora za posao i kako na njih odgovoriti:

1. Zašto mislite da ste idealan kandidat za posao?

Na ovo pitanje mnogi potpuno zaborave, a jedno je od najbitnijih i najčešćih. Vaš posao je da objasnite zašto ste najbolji kandidat upravo za tu poziciju: Pročitajte opis posla vrlo detaljno i identifikujte vještine i znanje koji su potrebni za tu poziciju, a nakon toga prisjetite se nekih ranijih iskustava koji su vam pomogli da demonstrirate svoje vještine i znanje.

2. Zašto postoji rupa u vašem radnom iskustvu?

Poslodavcima je jasno da ljudi gube poslove i da nalaženje novog nije uvijek brzo i jednostavno. Kad odgovarate na ovo pitanje, nabrojite sve što ste radili dok ste bili nezaposleni, koliko god te stvari bile trivijalne.

3. Šta biste promijenili na vašem starom poslu?

Pripazite da ne pretjerate s negativnim komentarima na račun vašeg starog posla, ali s druge strane pokažite da znate da prepoznate problem i ponudite adekvatno rješenje.

4. Recite mi nešto o sebi

Odgovor neka traje maksimalno dvije minute i fokusirajte se na četiri najbitnije teme: rane godine, obrazovanje, dosadašnja zaposlenja i posljednje poslovno iskustvo. Naglasite posljednju temu i ne zaboravite, ovo pitanje se postavlja kao “zagrijavanje”, nemojte potrošiti sve adute koje ste pripremili.

5. Kako bi objasnili bazu podataka mom osmogodišnjem rođaku?

Objašnjavanje odnosa s javnošću, hipoteke ili bilo čega drugog kroz primjere koje bi shvatio i osmogodišnjak dokazuje poslodavcu da znate čime se njihova kompanija tačno bavi. Napravite domaći zadatak i istražite sve pojmove za koje eventualno ne znate šta znače.

6. Šta bi osoba koja vas ne voli rekla o vama?

Naglasite dio vaše osobnosti koji na prvu izgleda negativan, ali zapravo ga prikažite u pozitivnom tonu: Recimo, nestrpljivost. Iako ne zvuči dobro ni pohvalno, recite da uvijek naglašavate rokove i tačnost u poslu.

7. Je li se ikad dogodilo da vaše rješenje nije funkcionisalo?

Ovdje poslodavac želi sa sazna koliko zapravo znate o novim i kreativnim idejama koje mogu pomoći i rješavanju problema. Probajte istražiti neku novu tehnologiju: Na primjer, ako nijeste do sad bili na Twitteru, obavezno napravite profil.

8. Koji je najveći rizik koji ste preduzeli?

Neke pozicije karakteriše upravo visok nivo intuicije i mogućnosti da započnete ponovno nakon neuspjeha, zato slobodno navedite rizike koji su uspješno, ali i one koji neuspješno završili.

9. Jeste li ikad bili u sukobu s nadređenim oko neke odluke?

Pripazite na odgovor: Od vas se očekuje poniznost, ali i sposobnost da preuzmete stvar u svoje ruke. Dakle, situaciju koju ćete prepričati formulišite tako da ispadne da ste iz nje nešto naučili, a da naglašavate radnju.

10. Opišite situaciju gdje se vaš tim nije složio s vama

Ovdje ukratko objasnite situaciju i kako ste se na kraju svi složili, kao i ishod te situacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *