Kako da ne ostanete bez novca?

Dodajte komentar

Ukoliko platu potrošite u rekordnom roku i nikada ne znate na šta ste potrošili novac onda je vrijeme da razmislite o novoj organizaciji.

Pravilo je da postavite prioritete i ciljeve uz štednju, tako da u svakom trenutku imate finansijsku sigurnost.

Štednja na zabavi 

U današnje vrijeme možemo naći sve na internetu, pa tako i popuste na različite proizvode. Ovaj vid štednje na duže staze se svakako isplati.

Štednja na troškovima za automobil

Razmislite o ugradnji plina, koji će vam uštedeti novac za gorivo. Takođe, ako ste odlučili da kupite novi automobil, dobro sagledajte sve opcije, jer i polovni automobil može biti u veoma dobrom stanju, skoro kao nova kola a cijena mu je niža u prosjeku oko 30 odsto. Uzmite u obzir da je bicikl kao prevozno sredstvo puno jeftiniji i zdraviji.

Štednja na ishrani

Počnite da kuvate sebi hranu, na osnovu namirnica koje imate kod kuće. Kada idete u prodavnicu nosite sa sobom popis stvari koje vam trebaju, kako bi izbjegli trošenje novca na nepotrebne stvari. Razmislite o ugradnji filtera za vodu kako biste izbjegli svakodnevne troškove na flaširanu vodu.

Štednja na stvarima bez kojih možemo

Ako ste pušač, razmislite da ostavite cigarete. Od kako su cigarete poskupjele, dnevni izdatak na ovu lošu naviku je postao znatno veći, a vi razmislite koliko novca ode u vjetar.

Štednja na struji

Naviknite sebe da gasite kompjuter ili televizor kada niste pored ovih aparata. Iako vam se može učiniti kao da su to nepotrebne sitnice, nije tako. Kada se svedu računi, cijena za struju na kraju godine nije zanemarljiva. Zimi, nemojte dugo držati otvorene prozore, niti pregrijavati prostorije toliko da morate da se skinete u kratke rukave.

Štednja na računima za telefon

Uporedite cijene i ono što paket nudi i uzmite najbolju moguću opciju u skladu sa vašim dnevnim potrebama. Nemojte brzati kada odlučujete o ovakvim stvarima. Takođe, razmislite da li vam je baš neophodan novi mobilni telefon.

Pravite mjesečni spisak stvari koje želite da kupite. Nakon par dana pogledajte spisak, sigurno ćete uočiti da na listi stvari postoji nešto što možete i da preskočite i razmislite da li baš svaki mjesec morate da dajete pare na određene stvari ili se ipak bez njih može.

Razmislite i o kreditnim karticama i da li vam baš sve trebaju jednako. Riješite se onih koje ne koristite često, jer na njih plaćate kamate i članarine, a taj novac možete koristiti za nešto drugo.

Probajte da ne dajete ogromne pare na skupocjene rođendanske poklone, jer nekada je bolje kupiti nekome poseban originalan poklon koji i nije toliko skup.

Ono što bi bilo dobro da uradite je da napravite fond za hitne slučajeve. Otvorite račun na koji ćete stavljati novac, koji vam može pomoći u slučajevima kada dođe do kvara u kući, zdravstvenih problema ili gubitka posla. Nemojte dozvoliti da vas iznenadne stvari koje iziskuju velike troškove bace u dugove i poremete vaše planove.

Pametno trošenje novca i štednja bi trebalo da postanu vaša svakodnevica. Kada vam ovaj način trošenja novca postane navike, pređite na sljedeći nivo, a to je razmišljanje o dugoročnim planovima. Razmišljajte i o penziji i kako ćete da obezbijedite te dane vašeg života. Da li će to biti životno osiguranje, ulaganje u investicione fondove ili neki drugi vid dugoročne štednje, ostaje na vama, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *