Zašto donosite loše odluke?

Dodajte komentar

Ne morate biti iskusni psiholog da biste razumjeli važnost odlučivanja. Od ranog jutra svi donosimo nekakve oduke – šta obući, kojim putem ići na posao, šta prvo uraditi, kada napraviti pauzu, kome ponuditi proizvod, promijeniti posao ili ne. Od velikih i malih odluka svaka utiče na kvalitet života.

Šta kaže statistika?

– 44% advokata mladima nikada ne bi preporučilo advokatsku karijeru.
– 40% menadžera nakon 18 mjeseci odustaje od posla i mijenja struku
– 60% izvršnih direktora je priznalo da su u karijeri jednako donosili i dobre i loše odluke
– 88% Britanaca ne ispuni ono što sami sebi obećaju za Novu Godinu
– Ljekari koji su se izjasnili kao apsolutno sigurni u svoju dijagnozu, pogreše u 40% slučajeva
– Brokeri u 83% pogriješe kada procjenjuju vrednost akcija

Šta to radimo pa pravimo loše izbore?

Preusko gledamo. Nemamo u glavi više opcija i ne mislimo „Šta ako ovaj izbor nije dobar? Koji bi bio plan B?“. Razmišljajte koji bi to drugi izbor bio dobar. Odlična pomoć je savjetovanje sa drugima koji su prošli kroz slična scenarija u životu.

Potvrda svoje odluke. Uvijek tražimo informacije koje će samo potvrditi naša vjerovanja, a ne računamo na one druge. Uvijek računajte na alternativu. Probajte da napravite mali test kako će vaš izbor i odluka funkcionisati u realnosti. Prava stvar.

Vode nas trenutne emocije. U odlučivanju često vodi trenutno emotivno stanje. Probajte da se projektujete u narednih deset minuta, narednu godinu ili za deset godina. Da li bi vas isti osećaj „vozio“? Ili, pitajte se šta biste rekli prijatelju u istoj situaciji?

Preveliko samopouzdanje. Sigurni ste 100% u konačan ishod izbora. Pripremite se na situaciju da ste pogriješili. Na miru sjedite i promislite šta to može da krene naopako.

bizlife.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *