Američko vazduhoplovstvo odustalo od štednje

Dodajte komentar

Američko vazduhoplovstvo je zbog najnovije krize oko Sjeverne Koreje odustalo od planova da smanji upotrebu protivraketnog radara na Aleutima, objavio je u utorak prvi čovjek Svemirskog zapovjedništva (Air Force Space Command) general William Shelton.

Pokušavajući da utedi ukupno 508 miliona dolara za fiskalnu 2013. godine, američko ratno vazduhoplovstvo bilo je odlučilo da smanji upotrebu radara za praćenje raketa na 25 posto do kraja godine.“S obzirom na stanje u Sjevernoj Koreji odlučili smo da ostavimo radar u punoj upotrebi”, rekao je general William Shelton na konferenciji za novinare u Colorado Springsu, ne navodeći dodatne pojedinosti. “Uključeno je cijelo ministarstvo obrane, vrlo budno motrimo na provokacije Sjeverne Koreje”, dodao je on, prenosi business.hr.

U utorak je i zapovjednik američke vojske za Pacifik admiral Samuel Locklear pred Kongresom izjavio da su Sjedinjene Države u stanju da presretnu sjevernokorejski projektil ako ga Pjongjang odluči lansirati, ali se možda neće odlučiti na obaranje rakete ako procjenjena putanja pokaže da ne predstavlja prijetnju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *