Crnogorska osiguravajuća društva bolje poslovala

Dodajte komentar

Crnogorska društva za osiguranje su, prema preliminarnim podacima, u prošloj godini fakturisala bruto premiju u iznosu od 66,896 miliona eura, što predstavlja rast od 3,25 odsto u poređenju sa rezultatima iz 2011. godine.

Agencija za nadzor osiguranja je, na sastaknu u Podgorici sa menadžmentom društava  za osiguranje, predstavila rezultate analize tržišta osiguranja postignute u 2012. godini, prema preliminarnim podacima i analizama. 

“Tržište  osiguranja je i u 2012. godini karakterisala stabilnost i nastavak pozitivnog trenda rasta bruto fakturisane premije. Takođe  konstantna stabilnost  i likvidnost sektora, koja se reflektuje   i kroz  investiranja značajnog dijela sredstava  u depozite crnogorskih banaka i državne obveznice,  i u uslovima naglašenog uticaja ekonomske krize doprinosi finansijskoj stabilnosti u Crnoj Gori i uliva dodatno povjerenje u sektor osiguranja”, saopšteno je iz Agencije za nadzor osiguranja.

Pozitivnim kretanjima u crnogorskim društvima za osiguranje doprinio je rast grupe životnih i grupe neživotnih osiguranja.

Međutim, i pored konstantnog rasta bruto premije životnih osiguranja, analiza  pokazuje relativno nizak nivo učešća  na tržištu od 14,12 odsto, i dominantno učešće neživotog osiguranja na nivou od  85,88 odsto.

“Najzastupljenija vrsta osiguranja na crnogorskom tržištu je osiguranje od autoodgovornosti gdje je fakturisano 31,565 mililiona eura bruto premije i ostvareno učešće od 47,20 odsto u ukupno fakturisanoj premiji na tržištu”, pokazuju rezultati analize Agencije za nadzor osiguranja.

Takođe, značajnija učešća su ostvarila imovinska osiguranja (11,73 odsto), osiguranje od posledica nezgode (11,61 odsto), osiguranje života (11,82 odsto) i osiguranje motornih vozila – kasko (8,06 odsto).

Rezultati pokazuju da su sva društva za osiguranje bila likvidna i da je ažurnost u rješavanju šteta na nivou tržišta u 2012. godini  na visokom nivou.

Na sastanku sa menadžmentom društava  za osiguranje Lovćen osiguranje, Sava Montenegro, Delta Generali osiguranje, Grawe osiguranje AD, Lovćen životna osiguranja AD, Uniqa životno osiguranje AD, Merkur osiguranje AD, Wiener Stӓditcshe životno osiguranje AD, Atlas Life AD i Swiss osiguranje identifikovani su ključni izazovi za razvoj tržišta osiguranja i istaknuto je očekivanje  dinamičnijeg razvoja tržišta osiguranja u narednom periodu.

“Očekivanje za  razvoj tržišta je bazirano na kreiranju kvalitetnog regulatornog okvira koji obezbieđuje sigurnost  građana Crne Gore u pogledu ispunjavanja ugovorenih obaveza od strane društava za osiguranje i  na naglašenoj konkurenciji  posebno među renomiranim  međunarodnim osiguravajućim kućama”, istakli su u Agenciji za nadzor osiguranja.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *