A, kolika ti je plata?

Dodajte komentar

Plata kao tema razgovora kod većine izaziva osjećaj nelagode. Kao da zavlačite ruku u tuđ džep. A, i istraživanja su pokazala da Evropljani ne vole da razgovaraju na ovu temu prije svega jer smatraju da je nepristojno drugog pitati čime se bavi i koliko za to dobija novca.

Posebnu težinu ima razgovor o plati među kolegama. Veliki broj kompanija čak svoje zaposlene obavezuju ugovorom da njihova plata mora ostati tajna za ostatak svijeta i to se, naravno, mora poštovati inače će advokati stupiti na scenu sa svim svojim vještinama. A, kada to nije ugovorna obaveza, pitanje je da li i kako o zaradi razgovarati (svako će se kad-tad zateći u razgovoru na ovu temu).

Zašto je tema o platama toliko škakljiva?
Prvo, u našoj kulturi o nama mnogo govori posao kojim se bavimo i količina novca koji za to dobijamo. Što bolji posao i veća plata, to je veće poštovanje. Na žalost. Zato je i pohvalna navika Evropljana da o ovim podacima rijetko druge ispituju (Amerikanci nemaju ovakvih kočnica).

Iako vas firma na to ne obavezuje ugovorom, izbjegavajte sa kolegama priču o zaradi na pauzama za kafu. Zamislite koliko će se osećati obeshrabreni ako saznaju da manje zarađuju, a duže su u firmi i ubijeđeni su da više rade. Ovakvim kolegama nećete više biti na listi omiljenih, iako tu vaše krivice nema (osim što činjenice o plati razbacujete po firmi). I, ko zna dokle će se još priča razvijati i do čijih će ušiju stići, prenosi Bizlife.

Stručnjaci su mišljenja da je pravo mjesto za razgovor o plati na pregovorima za istu, odnosno na razgovorima za posao. Ostale situacije nisu za ovakve razgovore. Ipak, pitanje je – ako ne znate koliko zarađuju ljudi vašeg obrazovanja, sličnog iskustva i pozicija, kako ćete znati koliko vas poslodavac vrednuje i koliko se uopšte vaš rad naplaćuje? Treba li svako svačiju platu da zna, ili da živi u mraku i „pipanjem“ saznaje koliko novčanih jedinica vrijedi na ovom tržištu?

Neka skorija istraživanja pokazuju da oko 60% zaposlenih znaju koliko zarađuju njihove kolege. To znači da informacije negdje „cure“ i, iako se o platama ne priča, o platama se zna. Čemu onda ovakve poslovne tajne i tabu zvani „plata“?

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *