Šta nam brendovi poručuju svojim bojama?

Dodajte komentar

Zelena je boja koja će u 2013. inspirisati svet mode, dekoracije, lepote, ali i cvećare, gastronomske stručnjake i sva preduzeća koja su u vezi sa potrošnjom.

Kao i svake godine, američki Pantone Colour Institute, specijalizovan za boje, određuje boju godine. Odluka se donosi na osnovu trendova u industrjiji dizajna, tako da je to ovoga puta zelena. Jednom riječju gledaćemo svijet u zelenom, piše francuski Parisienne.Smaragdna već osvaja garderobu, posuđe, namještaj, pa i automobile. Tonovi zelene boje viđeni su na proljećnim kolekcijama za ovu godinu kod Valentina, Dolce&Gabana, Marni i drugih brendova.

Nakon narandžasto-crvene u 2012., ovo je jedna mirnija boja koju stručnjaci opisuju kao nježnu, svježu, sponatnu i prirodnu, koja nosi različita značenja, simbolišući vjeru, ali ponekad i sujevjerje. Neki će je zato preporučivati i protiv zle sreće.

Zelena boja sa svim svojim nijansama, od smaragdne, maslinaste, nijanse žada do tamnozelene, jeste odlična ideja za godinu pred nama, ističe list, jer, prije svega, simbolizuje nadu i mladost. Podstiče osjećaj blagostanja, ravnoteže i haromonije, ali isto tako asocira i na ekologiju.

Ova boja takođe simbolizuje novac, ali i zavist. Označava okruženje, prirodu, univerzalnu ljubav.  Zelena je atraktivna za mlade i one koji uživaju u životu.

Logo kompanije Starbucks koji se nalazi na svakoj šolji njihove kafe simbolizuje kompaniju koja je mlada i ističe odgovornost prema životnoj sredini.

Crvena je boja snage i strasti. Može biti povezana sa uzbuđenjem, energijom i fizičkom hrabrošću. Virgin grupa je jedna od najvećih i najmoćnijih brendova svijeta. Ričard Branson je iskoristio ovu boju od samog osnivanja kompanije kako bi kod korisnika stvorio utisak povjerenja i energije. Crvena je nezaobilazna i kod Coca Cole, a pravo da koristi crvenu boju u svojim kreacijama kao prepoznatljiv pečat nedavno je dobio i Kristijan Lobutin.

Povjerenje, integritet i komunikaciju simboliše plava boja. Neophodno je pronaći pravu nijansu, jer u suprotnom brend može da se okarakteriše kao hladan, rezervisan i nepristupačan. Ovu boju koriste neke od najvećih kompanija u sferi društvenih medija – Facebook, Twitter, LinkedIn. Posebna nijansa plave boje je zaštitni znak i kompanije Tiffany.

Ljubičasta označava kvalitet, luksuz, dekadenciju. Prepoznatljiva nijansa ljubičaste koju koristi kompanija Cadbury jako se lijepo uklapa sa njihovim čokoladnim proizvodima i šalje pravu poruku.

Luksuz takođe označava i crna boja, koja ako se koristi na pravi način može da komunicira glamur, sofisticiranost i eksluzivnost.

Brendovi koji koriste žutu boju kao deo svog vizuelnog identiteta žele da izraze optimizam i prijateljsku nastrojenost. Žuta je najvidljivija boja pri dnevnoj svetlosti što praktično onemogućava da previdite brendove koji je koriste, a među najpoznatijima koji su izabrali upravo ovu boju su McDonalds i IKEA.

Kompanije koje koriste narandžastu boju karakterišu se kao zabavne, razigrane i uživaju u interakciji. Stoga je ovo svakako pravi izbor televizijske mreže Nickelodeon namijenjene najmlađima. Narandžasta je i boja finansijske insittucije ING, ali opasnost da se zbog ovih nijansi u vizuenom identitetu kompanija okarakteriše kao neozbiljna izbjegnuta je kontrasnom plavom.

Roze boja predstavlja ženstvenost, kao i ljubav, njegu i pažnju. Svjetlije nijanse se obraćaju djevojčicama, dok izrazitije nijanse ovo boje ističu seksipil. Victoria secret je klasičan primjer, a brend ima i posebnu liniju pod nazivom ove boje.

Čokolada je prva asocijacija mnogima kad pomisle na braon boju. Ali ona ima i dublji smisao, iza braon boje stoje sigurnost, toplina, pouzdanost i zavisnost.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *