Rast budžetskog deficita Portugala

Dodajte komentar

U Portugalu je budžetski deficit zemlje za 2012. porastao na 6,4 odsto.

Ovo je povećanje u odnosu na 4,4 odsto godinu ranije, dok se duboko zadužena zemlja bori da sredi svoje finansije, saopštio je Nacionalni institut za statistiku.

Ovaj procenat od 6,4 odsto daleko premašuje ranije najavljeni cilj od 5 odsto, koliko su odredili vlada i međunarodni povjerioci.

Podaci, koji su dobijeni korištenjem standarda koje koristi kancelarija za statistiku EU /Eurostat/, ne uključuju prihode od prodaje vladinog udjela u portugalijskim aerodromima.

U međuvremenu, portugalijski premijer Pedro Pasos Koeljo rekao je svojim kolegama da njegova vlada može da padne ako Ustavni sud zemlje odbaci mjere štednje koje je predložio, objavio je danas list „Publiko“.

Takav kolaps, odnosno neuspjeh da se konsoliduje budžet mogao bi dodatno otežati krizu evrozone i natjerati Lisabon da potraži pomoć, prenosi Capital.

List navodi da je premijer poručio stalnoj komisiji njegove Socijaldemokratske partije da Vlada, u slučaju negativnog odgovora Ustavnog suda, neće moći da nađe alternativne mjere štednje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *