Kako spojiti posao i porodicu

Dodajte komentar

Onaj ko želi da napreduje u karijeri, mora da se baci na posao svim snagama, piše Dojče Vele. Prekovremeni sati ostavljaju dobar utisak, a kod njemačkih firmi boravak u inostranstvu obično značajno povećava izglede za napredovanje.
Nezgodno je to što se takve stvari nude baš u vrijeme kad zaposleni razmišljaju o formiranju porodice. Ambiciozne žene često se nalaze pred dilemom: djeca ili karijera? Slična dilema muči i one koji kod kuće njeguju bolesnu osobu.

Decenijama su oni ambiciozni, koji žele da napreduju u karijeri, morali da sa svojim supružnikom dogovaraju strategiju. Sada, postepeno, firme uviđaju da fleksibilnijim modelima radnog vremena mogu da privuku kvalitetnu radnu snagu. Od toga korist imaju obje strane.

Tako na primjer firma „Robert Boš“ svojim radnicima nudi mogućnost da se u procesu napredovanja u karijeri, kao pozitivan korak na tom putu, umjesto boravka u inostranstvu, odluče za prekid rada na neko vrijeme kako bi se posvetili porodici. Ta firma, između ostalog, proizvodi opremu za automobile i ima više od 302.000 zaposlenih. Preduzeće je razvilo više od 100 modela po kojima je moguće raditi po skraćenom radnom vremenu.

Rad od kuće, rad na daljinu, ili pola radnog vremena – samo su neke od mogućnosti kojima se zaposlenima olakšava organizacija porodičnog života, a sama firma privlači tako kvalitetnu radnu snagu. Pri tom se u obzir uzimaju i regionalne razlike:

„U Francuskoj, na primjer, srijedom ne rade jaslice za djecu. To znači da smo tamo razvili model koji u obzir uzima činjenicu da zaposleni srijedom ne mogu da rade“, kaže jedan od rukovodilaca firme.

Danas svaki četvrti rukovodeći kadar u „Bošu“ radi samo dio radnog vremena, a više od 50 odsto onih koji su uzeli porodiljsko odsustvo su – očevi. Od toga nemaju koristi samo radnici, već i preduzeće, smatra šefica Centralnog ureda za razvoj zaposlenih Hajdi Štok: „Radi se o tome da, ukoliko preduzeće pokaže razumijevanje za potrebe zaposlenih, isto takvo razumijevanje će dobiti zauzvrat i od njih.“
Predizborna tema
Neki upozoravaju da bi trebalo donijeti odgovarajuće zakone, i ne pouzdati se samo u dobru volju firmi kako bi se u Njemačkoj razvila „prijateljska atmosfera“ prema porodičnim potrebama zaposlenih. Tako bi se stvorila zakonska osnova po kojoj zaposleni mogu da suodlučuju o organizovanju modela rada skraćenog radnog vremena ili sličnih mjera. Osim toga, mogućnost skraćenog radnog vremena, koju nakon porođaja koriste mnoge žene, trebalo bi da je moguće lako vratiti na puno radno vrijeme, ako to žena želi, jer inače prelazak na manji broj radnih časova može da bude i zamka iz koje se više ne može izvući.

„Trenutno zaposleni nemaju pravo da traže da se vrate na puno radno vrijeme i to je u praksi veliki problem“, upozorava Miriam Hoajzel iz Njemačkog udruženja samohranih majki i očeva, prenosi Capital.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i njena ministarka za porodicu Kristina Šreder u utorak (12.3.) su se zato sastale sa stručnjacima za tu oblast kako bi pokušale da riješe probleme zaposlenih roditelja. Poznavaoci političkih prilika najavljuju da će tema „povezivanje porodičnog života i posla“ biti jedna od najvažnijih tema predstoječoh saveznih parlamentarnih izbora u Njemačkoj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *