Samopouzdanje utiče na vašu karijeru

Dodajte komentar

Postoje mnogi razlozi zašto se možete osjećati nesigurno na svom poslu. Možda pozicija na kojoj se nalazite zahtijeva vještine koje nemate ili ste od svih kolega vi osoba sa najmanje iskustva. Ovom osjećaju može doprinijeti i strah od otkaza ili ako ste previše strogi prema sebi.

Najčešći razlog gubitka samopuzdanja na poslu je loš odnos sa pretpostavljenima, kaže za Forbes Lin Tejlor, stručnjak za radno okruženje. Dobra vijest je da odnose sa kolegama možete da poboljšate što će doprinijeti povećanju samopouzdanja, a samim tim i vašoj karijeri.

Svakako treba biti oprezan jer je linija između samopouzdanja i arogancije tanka. Kako bi balansirali povjerenje i samopouzdanje morate u potpunosti biti svjesni svojih mogućnosti, jer pretjerano sampouzdanje može vas dovesti do toga da precijenite svoje sposobnosti i preuzmete projekte koje ne možete da izvršite. Zdrav nivo samopuzdanja ne samo da može da pokrene karijeru, već predstavlja i motivaciju za druge članove tima. Samopouzdanje je svakako jedna od ključnih odlika lidera, a osobe koje su sigurne u svoje mogućnosti predstavljaju i bolje lice kompanije za koju rade.

Portal Bizlife donosi nekoliko predloga kako da podignete samopouzdanje na viši nivo:

Fokusirajte se na sebe.

Identifikujte svoje prednosti i iskoristite ih – jedan od najboljih načina da podignete samopouzdanje  i poverenje drugih u vas je da pronađete način da svoje najjače odlike integrišete u svakodnevne obaveze. Napravite spisak stvari u kojima ste bolji od drugih i pronađite način da ih iskoristite u poslu.

Identifikujte svoje slabosti i radite na tome da ih eliminišete.

Vjerujte u sebe. Ovo je lakše reći nego uraditi, ali pokušajte da kažete sebi ’mogu ja to’.

Pažljivo pratite svoj uspjeh. Obratite pažnju na dnevna dostignuća, napravite listu ’za uraditi’. Na taj način, kad pređete sve zadatke sa liste, bićete svjesni svojih stalnih dostignuća.

Tražite ohrabrenja od drugih. Pitajte kolege, prijatelje, pretpostavljene šta misle o vašem radu. Šta su po njihovom mišljenu vaše prednosti, a na čemu bi trebalo više da poradite. Ponekad drugi ljudi u nama prepoznaju mnogo više talenta nego što ih sami vidimo.

Razvijte pozitivan stav. Pozitivan ne znači uvijek i srećan, ali znači otporan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *