Kad već mrzite šefa, bar da znate zašto

Dodajte komentar

Na žalost, mnogi rade sa šefovima koji ne treba da obavljaju tu funkciju, nisu kompetentni u svakom smislu. Činjenica je da je mnogo pogrešnih ljudi na šefovskim pozicijama što nije pretpostavka niti nagađanje, već podatak do kojeg su došla mnoga savremena istraživanja.

Ovo je veoma poučno za obje strane – za one koji šefuju i one koji imaju loše šefove i koje mrze. Baš tako. Ponekad je mržnja sve što osjećaju prema svojim nadređenim.

Zašto u stvari mrzite svoje šefove?

Ne tretiraju vas kao ljudsko biće. Ovo je prva zamjerka zaposlenih kada opisuju lošeg šefa koji ne brine za probleme zaposlenih, brige, osjećanja ili bilo koji segment privatnog života. Ovakvi šefovi se opisuju kao „zli“.

Imaju nerealna očekivanja. Očekuju da ste u poslu i sa poslom 24 sata, sedam dana u sedmici, da treba da postignete nevjerovatne rezultate, ne pokazuju ni mrvicu zahvalnosti za sav trud.

Savršeni su. Oni su nepogrješivi. U stvari su narcisi i veoma loš model i nije ni čudo što ih zaposleni mrze.

Prvo kazne, pa onda postavljaju pitanja. Ovo je gotovo nemoguće ignorisati, jer nije realno. Šef koji prvo traži krivca za bilo kakav problem, potom kažnjava, pa se tek onda bavi činjenicama, idealan je predmet mržnje.

Agresivni su. Dešava se da šefovi imaju svoje pojedince, „ciljane zaposlene“, na kojima iskaljuju svoj bijes i nezadovoljstvo tako što ih kažnjavaju i smatraju pokretačima nerada i nereda u kolektivu. Ovo, naravno, nema veze sa realnošću. Problem je u šefu i njegovoj slici okruženja.

Neiskreni su i dvolični. Ima li nešto gore nego kada svog šefa ulovite u laži? Ima li nešto gore kada se šef kiti tuđim perjem i za tuđ rad zasluge uzima sebi? Ni malo nije neobično ako je mržnja sve što osjećate prema ovakvom šefu.

I, kako se postaviti, šta raditi kada ste sigurni da mrzite svog šefa? Imate li nešto od preuzimanja uloge „sile koja se pojavljuje i rješava stvar“? Treba li ovakve šefove prijavljivati višim instancama? Ako vidite da se šefovske prilike neće promijeniti, ostavite u toj firmi i posao i šefa i mržnju i krenite u potragu za novim zaposlenjem.

bizlife.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *