Mencinger: Povećanje PDV-a neće izvući crnogorsku ekonomiju iz krize

Dodajte komentar

Iz Svjetske banke stigla je ocjena da u uslovima visoke nelikvidnosti, niskog ekonomskog rasta,  rasta javnog duga, i usljed obaveza koje najvjerovatnije stižu na naplatu izdavanjem garancija za KAP, crnogorska ekonomija ima visoke ekonomske rizike.

Stoga su predložili povećanje PDV-a kao sigurnu politiku smanjenja fiskalnih rizika. 

Međutim, slovenački ekonomski analitičar Jože Mencinger ima drugačije mišljenje.

“Ne bih rekao da će to izvući Crnu Goru iz problema, nikakvo podizanje poreza to neće napraviti, ali izgleda da nemate neko drugo rješenje, jer jednostavno budžet nema dovoljno prihoda. Ako gledamo poreze onda je možda najjednostavnije podići porez na promet, otprilike, koliko sam čuo, elastičnost kod vas je 0,5 odsto, to znači ako bi podigli na tri stepena od 17 na 20  tu bi došli negdje na ono što je sada normalno u Evropskoj uniji“, rekao je on za radio Antenu M.

Prema njegovim riječima to će donijeti neke prihode, a naravno uticaće i na standard stanovništva, jer će se djelimično pretvoriti u cijene i time će se smanjiti realna potražnja stanovništva.

“Ja više na to gledam da nemate nekih mogućnosti da nešto drugo uradite“, kazao je on.

U Uniji poslodavaca smatraju da se prije eventualnog povećanja PDV-a, treba fokusirati na smanjenje poslovanja u sivoj zoni. Suzana Radulović podsjeća da su to još ranije tražili od Vlade.

“Znači da prestane sa tolerisanjem rada na crno. U tom smislu smo na radnoj grupi za suzbijanje sive ekonomije dali nacrt Zakona o sprječavanju obavljanja neregistrovane djelatnosti, jer sve dok se toleriše toliki rad na crno sva opterećenja se prelivaju na one poslodavce koji posluju u zoni regularnih aktivnosti. Dok se to ne završi , po našem mišljenju, ne bi trebalo dodatno opterećivati postojeće poslodavce i u tom smislu, tek ukoliko se sve to preduzme mi bismo podržali povećanje PDV-a“, kazala je Radulović, prenosi cdm.me.

Komisija za suzbijanje sive ekonomije kojom je predsjedavao ministar finansija Radoje Žugić usvojila je Akcioni plan za borbu protiv sive ekonomije, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Akcioni plan će do kraja prvog kvartala, biti upućen Vladi, na razmatranje i usvajanje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *