Šta kad vas vaš posao ‘žulja’?

Dodajte komentar

Sudeći po statistici i onim obimnijim istraživanjima vjerovatno ste i vi dio poslovnog svijeta koji planira da mijenja posao ili je već uveliko u potrazi za novim zaposlenjem.

Brojke kažu da čak 86% zaposlenih ozbiljno planira da u ovoj 2013. promijeni posao. (Zamislite da vam neko kaže da su vam ovolike šanse da dobijete sedmicu na lutriji? Sebe biste sigurno već smatrali milionerom.) A, svaki drugi zaposleni, vjerovali ili ne, napusti posao prvih šest mjeseci nakon zaposlenja. Ove cifre jesu zabrinjavajuće, ali su i realne.

Svako ko je imao iskustvo obavljanja posla koji ne voli (ili posao nije volio njega), zna za osjećaj nezadovoljstva i nelagode i mrzovolje baš kao kada uporno hodate u cipelama koje žuljaju ili nisu vaš broj. Možete vi da hodate, ali je neprijatno i često bolno. Isto je i sa poslom – idete svaki dan u kancelariju, završavate šta se od vas traži, imate rezultate, ali osjećaj ispunjenosti i zadovoljstva nije vaš svakodnevni pratilac. Naprotiv. Sve vas “žulja”.

Ako već planirate poslovni transfer, Beverli Fleksington, poslovna savjetnica i profesorka, predlaže da se pored ideje o konkretnom poslu koji biste voljeli da obavljate, pozabavite i sljedećim pitanjima:

– Kakva je vaša priroda? Da li ste analitična osoba ili volite da slijedite pravila? Da li volite dinamične poslove sa svakodnevnim promjenama i akcijama ili volite statičnost sa jasno uspostavljenim granicama? Veoma je važno kada mijenjate posao da ovaj novi prilagodite svojoj prirodi. Bićete uspješniji i veoma zadovoljni.

– Do čega vam je stalo? Šta vas motiviše? Morate se u svoje novo poslovno okruženje uklopiti i sociološki. Recimo, stalo vam je do brige o životnoj okolini – birajte firmu kojoj je takođe do okoline stalo i koja je u tom smislu odgovorna. Ili, ako vam je veoma stalo do novca, birajte firmu u kojoj se može dobro napredovati u svakom smislu i koja zaposlene stimuliše prije svega novčano. Razmislite o ovome…

– Potrudite se da jasno definišite vašu ulogu na trenutnom poslu kao i vaše odgovornosti. Pitajte: šta je to uspjeh u vašem slučaju, u odnosu na posao koji obavljate? Slobodno pitajte: šta ja to radim dobro i kako da dođem do uspjeha? Tražite detalje i redovne povratne informacije.

– I, prije nego napustite ovaj posao, još jednom razmislite o njemu – kakav vam je stav? Možda ste negativni prema svima i svemu, pa se i očekivano “šetate u cipelama koje žuljaju”. Probajte sa promjenom stava – potrudite se malo. Sjedite uspravnije, pričajte o lijepim stvarima, učestvujte u potrazi za problemima… Možda vam se učini da posao nije loš, već da je problem u vama.

– Pokušajte da razumijete šefa. Ne čekajte da on uspostavlja pravila vaše komunikacije – postavite ih vi, potrudite se da razumijete njegov način komunikacije. Slušajte, pratite, slijedite i mijenjajte sebe gdje je to potrebno. Učinite korak naprijed u odnosu sa nadređenim. Možda vam lakne…

bizlife.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *