Kako da vam padne na pamet poslovna ideja?

Dodajte komentar

Nikad dosta dobrih poslovnih ideja, novih projekata, novih ciljeva. I to ne samo novih i dobrih, već i onih koji će doneti uspjeh.

Stiven Ki sa svojim timom već 25 godina radi na razvijanju novih projekata i njihovom licenciranju i pomaže drugima da pokrenu svoje poslovne ideje. Za sebe kaže da nove ideje traži kroz brainstorming o prazninama na tržištu, šetajući kroz prodavnice ili tako što se trudi da na različite načine uposli svoj mozak. Izveo je i nekoliko veoma korisnih tehnika koje pomažu do novih ideja.

Pitajte se: “Šta je sljedeće?“. Razmišljajte o novim tehnologijama i trendovima i kako se u njih možete „ubaciti“. Recimo, razmišljajte o inovacijama u dnevnoj sobi i načinima kućne zabave (obzirom da Apple razvija nove televizijske tehnologije). Pitajte se: “Šta može biti novo, a da ljude zabavi u kućnoj atmosferi?“.

Razvijajte ono što vas muči. Najbolji primer je Kolin Barselu koji je još za vreme studija imao problem sa nabavkom priručnika koji su bili preskupi, a veoma im je brzo padala cijena. Prije pet godina je pokrenuo firmu koja se bavila rentiranjem ovakvih knjiga i to uz popust od čak 60%. Tada je bio jedini zaposlen, a danas ima preko milion i po korisnika i 200 zaposlenih. Svoj studentski problem, i to očigledno problem svih studenata, pretvorio je u ozbiljan biznis za samo nekoliko godina. Ono na šta nailazite kao problem u svakodnevnom životu, zapravo je odlična ideja za posao.

Tražite rupe. Vaša nova ideja ne mora da znači inovaciju točka. Pratite tržište i tražite rupe koje treba popuniti. Stiven Ki je prije nekoliko godina učestvovao u realizaciji projekta proizvodnje trzalica za gitaru neobičnog oblika koje su „planule“ za veoma kratko vrijeme. Sam kaže da veliki igrači na tržištu ostavljaju mnogo slobodnog prostora za nove ideje. Treba pažljivo posmatrati.

Iskoristite svoje znanje i vještinu. Ako poznajete hemiju ili muziku ili biljni svijet, to treba da iskoristite za novu poslovnu ideju. Možda su tržištu potrebni novi zvučnici ili novi vodootporni tekstil?

Pratite u kojoj oblasti je manje skorašnjih inovacija. Stiven Ki neprestano traži oblasti sa manje skorašnjih inovacija. Tako je i primijetio da su naljepnice sa nazivom i podacima o proizvodu godinama iste. Ništa se bitno ne mijenja. Sa timom je radio na novim koje se sastoje iz providnog gornjeg i donjeg dijela gdje ona ima više mjesta za tekst i opis proizvoda. Ovo je postao dobar posao.

Napravite jeftiniju verziju već postojećeg proizvoda. Četiri drugara sa fakulteta prije dvije godine su započeli proizvodnju stakala za naočare koje su koštale duplo manje od postojećih na tržištu. Danas imaju 100 zaposlenih i posao koji raste.

Pričajte sa potencijalnim kupcima. Ako planirate da proizvodite bicikle, provedite vrijeme sa ljudima koji ih redovno voze, saznajte šta im nedostaje, šta im treba… Ako pokrećete posao preko inerneta, istražite koji su vam potencijalni klijenti, koje su njihove potrebe i želje.

Pravite miks. Šetajte kroz drogerije, prodavnice sa tehnikom ili igračkama. Razmišljajte o kombinacijama proizvoda, iako na prvi pogled djeluju nespojivi. Neke od ideja će biti očajno loše, ali zato će neke biti odlične. Bitno je da aktivno razmišljate. Pašće vam na pamet brilijantna ideja.

bizlife.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *