Pristupite strateškoj izradi radne biografije

Dodajte komentar

Potencijalni poslodavac u prosjeku svakoj radnoj biografiji kandidata posveti oko 15 sekundi. Stoga vaš CV mora biti strateški pripremljen kako bi vas istakao među konkurencijom. Evo šta kažu karijerni savjetnici kako da skrenete pažnju na sebe.

Već je poznato da isti CV ne treba da šaljete za svaku poziciju na koju aplicirate. Najbolje bi bilo da imate radnu verziju biografije. Nek bude duža od preporučenog CV i pokrijte sve oblasti koje vas interesuju. Kada aplicirate za određenu poziciju jednostavno izbacite djelove koji nisu relevantni.

Imajte na umu pravilo 80/20 procenata. Naime, neka se 80 odsto podataka koje navedete u CV-ju odnosi na stvari koje su u direktnoj vezi sa pozicijom na koju konkurišete, a svega 20 odsto na propratne informacije. Želite da vaš budući poslodavac zaista vidi šta ste postigli.

Uspjeh u prošlosti je indikator budućeg uspjeha. U velikom broju slučajeva ljudi u potrazi za poslom smatraju uspjehom samo stvari koje se mogu izmjeriti i predstaviti brojevima. Uspjeh i poboljšanja odnose se i na nematerijalne stvari poput poboljšanja komunikacije, efikasnosti. Sve su to važne komponente koje je teško predstaviti procentima, ali to nije razlog da ih ne predstavite potencijalnom poslodavcu.

Često se CV svodi na konglomerat opisa prethodnih poslova. Problem sa ovakvim pristupom je u tome što opis posla govori za šta ste bili angažovani, a ne i šta ste zaista radili. Ne govori ništa o vrijednostima koje ste vi dodali kompaniji kao pojedinac. Uzmite svoj CV i gdje god je moguće dopišite „što je rezultiralo…“ Opišite tačno šta ste postigli, vaše rezultate, jer to je ono po čemu se razlikujete.

Budite sigurni da će u prvih 15 sekundi vaš CV reći dosta o vama. Obratite posebnu pažnju na početak – jasno istaknite ime i zvanje. Odgovorite na najvažnije pitanje – šta vi nudite potencijalnom poslodavcu. Kroz ostatak radne biografije demonstrirajte šta je to što nudite, nemojte samo navoditi stavke. Ako kažete da ste obavili određeni zadatak, to suštinski ne govori da li ste savladali neophodne veštine. Izgradite kredibilitet opisom kako ste nešto postigli.

Dobro provjerite pravopisne i gramtičke greške i tom prilikom ne oslanjajte se isključivo na tehnologiju. Odvojite vrijeme da pročitate vaš CV, a neka to uradi još neko. Naš mozak često vidi ono što očekuje. Trik koji vam može pomoći u ovome je da pročitate CV od poslednje rečenice – tako će vaš mozak prestati da pretpostavlja i očekuje.

Kada stručnjaci čitaju vaš CV formiraju sliku o vama na osnovu vizuelnog elementa, tona, stila. Mogu da otkriju da li ste mrzjeli prethodni posao, uljepšali određenu poziciju, ili ste zaista bili angažovani i predani. Koristite riječi koje vas odražavaju kao osobu. Ako vas pozovu na razgovor ne želite da budete druga osoba od one koju ste opisali. To će izazvati sumnje kod poslodavca, a s obzirom da je većina radnih biografija uljepšana vaš kredibilitet će biti ugrožen.

bizlife.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *