Euro je jak i tačka!

Dodajte komentar

Francuska će nastaviti da tvrdi da je vrijednost eura previsoka, što bi moglo ugroziti oporavak evropske ekonomije, izjavio je francuski ministar Pjer Moskovisi.

Moskovisi, koji planira da pokrene ovo pitanje na sastancima ministara finansija eurozone i Grupe 20 (G20) najrazvijenijih zemalja i privreda u usponu naredne nedelje, rekao je da Pariz ne traži da se izvrši pritisak na Evropsku centralnu banku ili da podstakne međunarodni spor oko deviznog kursa.

“Mi smatramo da međunarodni monetarni sistem mora biti reformisan i stabilizovan, kako ne bi zavisio od raspoloženja tržišta”, rekao je on, uoči početka današnjeg samita u Briselu.

Posle rasta od 6,5 odsto u proteklih šest mjeseci, euro je u ovom trenutku na 14-mesečnom maksimumu prema dolaru, i na najvišem nivou u posljednje dvije i po godine prema jenu, rekao je ministar.

“Potrebno je da Evropa mirno riješi problem sa deviznim kursom, bez započinjanja valutnog rata ili vršenja dodatnog pritiska na ECB”, poručio je Moskovisi, prenosi b92.net.

Portparol njemačke vlade je juče izjavio da se devizni kursevi određuju na finansijskim tržištima i da Berlin ne smatra da je euro precijenjen.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *