CBCG: Oštećeno 300.000 eura

Dodajte komentar

Oko 5.500 komada novčanica u raznim apoenima oštećeno je u prošloj godini u vrijednosti oko 300.000 eura – saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke.

Iz ove institucije su objasnili da je to novac koji je oštećen tako da nije za dalju upotrebu.

– To je novac sa stepenom oštećenja da nije za dalju upotrebu i koji Centralna banka uz određenu nadoknadu mijenja kod korespondentskih banaka u inostranstvu – objasnili su iz CBCG.

U Crnoj Gori se zbog dužeg zadržavanja novca u opticaju, kako navode, pojavljuju značajne količine takozvanog pohabanog novca.

– Centralna banka taj pohabani novac bez nadoknade u inostranstvu mijenja za „zdravi“ novac – saopštili su našoj redakciji.

Najviše oštećenog novca je u apoenima od 5 i 10 eura.

– Najviše, odnosno najčešće dolazi do oštećenja novčanica u apoenima od 5 i 10 eura, iz razloga jer su ovo najniži apoeni, najviše su u upotrebi i građani ih slabije čuvaju od krupnijih apoena – ističu naši sagovornici.

Do oštećenja novca najčešće dolazi na tri načina: lošim čuvanjem i rukovanjem novčanicama, usljed više sile (požar, poplava…).

Ni namjerna oštećenja takođe nijesu rijetka – cijepanje, pisanje… kazali su u CBCG.

CBCG mijenja oštećene novčanice, u principu, bez provizije.

– Za veća oštećenja novčanica CBCG uzima od donosioca novca lične podatke i izjavu o vrsti i uzroku nastanka oštećenja u cilju otklanjanja sumnje da se radi o namjernom oštećenju. Za manja oštećenja novčanica, koje svrstavamo u kategoriju „pohabanih“ CBCG ne uzima podatke od donosioca oštećenog novca – objašnjavaju oni.

Poslovne banke vrše zamjenu oštećenog novca u skladu sa svojom poslovnom politikom.

Posebna pravila za boju

Posebna pravila zamjene važe za novčanice obojane sigurnosnom bojom za zaštitu novca u transportu od krađe, tzv. alert colors.

– Najčešća oštećenja su usljed pogrešne upotrebe i rukovanja sigurnosnim koferima za transport novca. U ovim slučajevima donosilac obojanog novca obavezan je da nadoknadi troškove zamjene ovako oštećenog novca kod korespondentske banke u inostranstvu. Ako se radi o novčanicama čije je oštećenje bojom alert colors posljedica kriminalnih radnji, odnosno ako za to postoji osnovana sumnja, postupa se po posebnim pravilima i uključuju se i drugi nadležni državni organi – kazali su u CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *