Hotel Plavi horizont uzalud srušen?

Dodajte komentar

Sve neizvjesnija gradnja turističkog kompleksa od 250 miliona na lokaciji nekadašnjeg hotela Plavi horizont.

Da je projekat izgradnje luksuznog resorta „Beyond Horizonts“ u Tivtu katarskog državnog investicionog fonda Qatari Diar, na lokaciji nekadašnjeg hotela Plavi horizont u Tivtu u krizi, potvrđuje i činjenica da je prvi čovjek firme koju su Katarci osnovali u Crnoj Gori, prešao u redove konkurencije.

Dosadašnji izvršni direktor kompanije Qatari Diar Hotel and Property Investment Montenegro (QDHPIM), britanski menadžer Entoni Skols, nedavno je imenovan za novog direktora izgradnje u Adriatic Marinasu. Ta kompanija u Tivtu realizuje projekat nautičkog centra i marine za megajahte Porto Montenegro.„Skols je sredinom decembra prešao kod nas i imenovan je za novog direktora izgradnje“, potvrdio je „Vijestima“ izvor iz Porto Montenegra.

Skols je, inače, vodio QDHPIM od osnivanja te firme prije tri godine kada je fond Qatari Diar od hotelsko-turističkog preduzeća „Primorje“ za ukupno oko 28 miliona eura, kupio superatraktivni kompleks Plavi horizont u uvali Pržna, kao i kompleks zemljišta u Bonićima blizu centra Tivta.

QDHPIM je najavljivao izgradnju luksuznog turističkog resorta na lokaciji Plavi horizonti na površini od 24 hektara, vrijednog preko 250 milliona eura. U sastavu kompleksa trebalo je da se nalazi hotel ranga pet zvjezdica, ekskluzivne rezidencijalne vile, spa centar i drugi prateći sadržaji – trgovine, restorani, atraktivni klub na plaži, kao i veliki broj terena za različite sportove.

Katarci su do sada uspjeli samo da poruše stari hotel Plavi horizont.

U izvještaju o stanju uređenja prostora opštine Tivat, koji je usvojen na poslednjoj sjednici lokalnog parlamenta u prošloj godini, navedeno je da će se na izgradnju hotelskog kompleksa “Quatari Diar“ na mjestu bivšeg hotela “Plavi horizonti“ sačekati.

Na lokaciji Pržno bio je hotel “Plavi horizonti“, koji je na osnovu odobrenja Ministarstva uređenja prostora srušen, a investitor nije pokrenuo postupak za izgradnju novog hotelskog kompleksa, odnosno nije zatražio urbanističko-tehničke uslove za njegovu izgradnju navodi se u izvještaju o stanju uređenja prostora opštine Tivat.

Ističe se da su zainteresovani samo privatni vlasnici jedne urbanističke parcele na kojoj je planirana izgradnja dva tipska objekta, ali sa mogućnošću realizacije tek u trećoj fazi.

“S obzirom na iznesene činjenice može se zaključiti da u narednih nekoliko ljetnjih sezona na ovoj lokaciji, sa jednom od najljepših plaža u opštini Tivat, neće biti nikakvih turističkih sadržaja“, navodi se u izvještaju.

Katarski državni investicioni fond „Quatari Diar“, iza kojeg stoji vladajuća porodica Katara Al Tani, odustala je od investiranja, jer cijeli prostor od 17 hektara nije u njihovom vlasništvu.

Mještani Krtola su vlasnici nekoliko većih parcela u jugozapadnom dijelu kompleksa, a jedan od njih je dobio odgovarajuće dozvole za izgradnju dvije vile, istaknuto je i u izvještaju podgoričkog Centra za arhitekturu i urbanizam, koji je bio obrađivač plana.

Investitor iz Katara je nakon kupovine kompleksa od tivatskog HTP „Primorje“ zahtijevao da država završi imovinskopravna pitanja, ali se to nije desilo.

“Qatari Diar je u februaru 2010. godine kupio hotel „Plavi horizonti” za 24 miliona dolara, kako se navodi na zvaničnom sajtu kompanije. Hotel su srušili krajem decembra 2011. godine, najavljujući da će umjesto njega izgraditi super luksuzni turistički kompleks vrijedan 250 miliona eura. Budući kompleks nazvan je „Beyond horizonts“, a trebalo je da bude otvoren do septembra 2014. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *