CBCG: Nemamo nikakve odgovornosti u slučaju CKB

Dodajte komentar

Centralna banka Crne Gore ne može snositi nikakvu odgovornost za postupanja odgovornih lica u bankama. Tužilaštvo u slučaju koji se vodi protiv bivšeg menadžmenta Crnogorske komercijalne banke – Milke Ljumović, Bose Tatar, Dubravke Pavićević, Jelice Petričević, Veliše Radunovića i Gorice Vujisić, nije kontaktiralo Centralnu banku – saopštili su Pobjedi iz ove regulatorne institucije.

– Tužilaštvo u ovom slučaju nije kontaktiralo Centralnu banku i stvar je njihove procjene da li će to uraditi – navode iz CBCG u odgovorima našoj redakciji i podsjećaju da tužilački organi i Centralna banka imaju uspostavljenu i razvijenu
saradnju po svim pitanjima od značaja za očuvanje sistema.

Odgovornost

U odgovoru na pitanje kako je moguće da su se pored kontrole CBCG događale stvari zbog kojih se danas hapse tadašnji direktori i da li u svemu ima odgovornosti CBCG, odnosno tadašnjeg rukovodstva iz ovog regulatora je rečeno da CBCG nema nadležnost i ovlašćenje da utvrđuje da li su pojedini krediti odobravani sa ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi ili su rezultat krivičnopravnih radnji zaposlenih i odgovornih lica u bankama.

– U tom smislu CBCG ne može snositi nikakvu odgovornost za postupanja odgovornih lica u bankama. CBCG je odgovorna isključivo da za loše kredite zahtijeva dodatnu sigurnost u cilju poboljšanja finansijskog položaja banke kroz odgovarajući nivo rezervacija i povećanja kapitala. Takođe, CBCG nalaže bankama da u takvim slučajevima poboljša sistem internih kontrola i uspostavi adekvatne prakse za ocjenu kreditnog rizika, što CBCG uvijek radi i što je radila i prema CKB u prethodnom periodu – rečeno je našoj redakciji.

Kontrola

Centralna banka Crne Gore, podsjećaju iz ovog regulatora, obavlja kontinuiranu kontrolnu aktivnost svih banaka u Crnoj Gori i postupa u skladu sa zakonskom regulativom kojom se uređuje poslovanje banaka.

– Naravno, vrši i kontinuiranu kontrolu CKB i sve nepravilnosti koje se odnose na kršenje te regulative sankcioniše u skladu sa Zakonom o bankama. Treba imati u vidu da kontrola Centralne banke nema za cilj utvrđivanje postojanja krivičnih ili drugih protivpravnih radnji, niti Centralna banka ima nadležnosti ili ovlašćenja za kvalifikovanje krivičnih radnji. Cilj kontrole Centralne banke je ocjena rizičnog profila banke i sigurnosti i stabilnosti njenog finansijskog položaja, kako bi se ostvario javni interes očuvanja sigurnosti depozita i sposobnost banke da izmiruje druge zakonske obaveze – objasnili su iz CBCG.

Bivši menadžment CKB-a uhapšen je 21. decembra prošle godine i osumnjičen je, podsjetimo, da je za 5,5 miliona eura oštetio budžet banke.

Istragu o poslovanju bivših menadžera iniciralo je sadašnje rukovodstvo CKB, 31. avgusta, koje je podnijelo spise sa sumnjivim kreditima.
Bivši menadžment se tereti da je od 2005. do 2009. godine odobrio sporne kredite milionske vrijednosti za koje se sumnja da za njih nijesu postojale valjane garancije, zbog čega nijesu ni vraćeni.

Bankari su odgovorni za odobravanje kredita

Iz Centralne banke upozoravaju da je odgovornost ovlašćenih lica u banci za odobravanje kredita i ocjenu kreditnog rizika u ingerenciji same banke i njenih akcionara.

– Eventualne krivične radnje i postupanja isključivo su nadležnosti tužilaštva i pravosudnih organa – podsjećaju iz CBCG i dodaju da su mjere koje su preduzimane prema CKB od strane Centralne banke bile usmjerene na otklanjanje nepravilnosti u poslovanju koje su mogle uticati na finansijski položaj banke i slabljenje njene stabilnosti i sigurnosti. Odobravanje kredita od strane banke podliježe ocjeni kontrole CBCG i u tom pravcu CBCG izriče mjere kojima zahtijeva da banka izdvoji dovoljan nivo rezervacija za potencijalne kreditne gubitke, čime se sprečava narušavanje i slabljenje finansijske sposobnosti banke. Takođe, CBCG može tražiti, i uvijek traži kada je to neophodno, da banka uveća kapital kao sigurnosnu osnovu za očuvanje zakonom propisanog koeficijenta solventnosti –  navodi se u odgovorima Pobjedi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *