Ru­ko­vo­di­o­ci CKB-a bra­ni­će se sa slo­bo­de

Dodajte komentar

Če­ti­ri biv­ša čla­na me­nadž­men­ta CKB-a i ak­tu­el­na po­moć­ni­ca di­rek­to­ra za li­kvid­nost te ban­ke su uhap­še­ni zbog osno­va­ne sum­nje da su u pe­ri­o­du od 2005. do 2009. go­di­ne odo­bri­li šest spor­nih kre­di­ta u iz­no­su od oko 5,5 mi­li­o­na eura
Spe­ci­jal­no tu­ži­la­štvo za zlo­u­po­tre­be ovla­šće­nja u pri­vre­di sum­nji­či i biv­šu ge­ne­ral­nu di­rek­tor­ku CKB-a Mil­ku Lju­mo­vić, ko­ja ni­je pri­ve­de­na jer se na­la­zi na li­je­če­nju u Ita­li­ji.

Su­di­ja za is­tra­ge Vi­šeg su­da u Pod­go­ri­ci Mi­ro­slav Ba­šo­vić ka­sno si­noć je od­bio za­htjev spe­ci­jal­nog tu­ži­o­ca da se biv­šim čla­no­vi­ma me­nadž­men­ta Cr­no­gor­ske ko­mer­ci­jal­ne ban­ke (CKB) od­re­di pri­tvor. On je na­kon po­no­ći za­vr­šio sa­slu­ša­nja Ve­li­še Ra­du­no­vi­ća, Du­brav­ke Pa­vi­će­vić, Go­ri­ce Vu­ji­sić, Je­li­cu Pe­tri­če­vić i Bo­se Ta­tar i pu­stio ih da se bra­ne sa slo­bo­de. Pe­to­ro biv­ših čla­no­va me­nadž­men­ta CKB-a pri­ve­de­no je si­noć oko 20 sa­ti i 45 mi­nu­ta u Vi­ši sud. Oni se sum­nji­če da su od 2005. do 2009. go­di­ne odo­bri­li šest spor­nih kre­di­ta, či­me su, ka­ko se sum­nja, ošte­ti­li CKB za 5,5 mi­li­o­na eura. Me­đu fir­ma­ma ko­ji­ma su odo­bre­ni spor­ni kre­di­ti na­la­ze se kom­pa­ni­je „Aka­pul­ko”, „Oušn” kao i „Ka­ta­ro in­vest­ment” iz Luk­sem­bur­ga. Nji­ma su odo­bre­ni mi­li­on­ski kre­di­ti, za ko­je, ka­ko se sum­nja, ni­je­su po­sto­ja­le va­lja­ne ga­ran­ci­je, zbog če­ga ka­sni­je oni ni­je­su ni na­pla­će­ni.

Osum­nji­če­ni su u pe­tak sa­slu­ša­ni u zgra­di Vi­šeg dr­žav­nog tu­ži­la­štva i svi su ne­gi­ra­li kri­vi­cu.

Spe­ci­jal­no tu­ži­la­štvo za zlo­u­po­tre­be ovla­šće­nja u pri­vre­di sum­nji­či i biv­šeg ge­ne­ral­nog di­rek­to­ra CKB-a Mil­ku Lju­mo­vić. Ona je sa­op­šti­la da se na­la­zi u Ita­li­ji na li­je­če­nju i da će bi­ti na ras­po­la­ga­nju tu­ži­la­štvu čim se vra­ti ku­ći.
Pri­ja­ve pro­tiv biv­šeg me­nadž­men­ta pod­ni­je­la je sa­da­šnja upra­va CKB-a, či­ji je vla­snik ma­đar­ska OTP ban­ka.

Ma­đar­ski OTP ku­pio je u av­gu­stu 2006. go­di­ne Cr­no­gor­sku ko­mer­ci­jal­nu ban­ku za 105 mi­li­o­na eura. Pre­ma na­šim sa­zna­nji­ma, is­tra­ga pro­tiv osum­nji­če­nih je po­kre­nu­ta na osno­vu kri­vič­ne pri­ja­ve ko­ju je 31. av­gu­sta ove go­di­ne pod­ni­je­lo no­vo ru­ko­vod­stvo Cr­no­gor­ske ko­mer­ci­jal­ne ban­ke.

– Iz­vr­še­ne su pro­vje­re za­ko­ni­to­sti po­stup­ka re­a­li­za­ci­je nov­ča­nih tran­sak­ci­ja kod te ban­ke, od­no­sno po­stup­ka do­dje­le kre­di­ta i ga­ran­ci­ja od stra­ne CKB AD Pod­go­ri­ca, ve­ćem bro­ju ne­re­zi­dent­nih i re­zi­dent­nih prav­nih li­ca u pe­ri­o­du od 2005. do 2009. go­di­ne. Na osno­vu do­ka­za pri­ku­plje­nih to­kom is­tra­ge utvr­đe­no je da su ova li­ca po­či­ni­la kri­vič­no dje­lo zlo­u­po­tre­ba ovla­šće­nja u pri­vre­di – na­vo­di se u do­ku­men­tu tu­ži­la­štva.

Po­čet­kom sep­tem­bra ove go­di­ne ob­ja­vlje­no je da je sa­da­šnji me­nadž­ment ban­ke pro­tiv biv­ših čel­ni­ka pod­nio pri­ja­ve zbog sum­nje za ra­ni­je po­či­nje­ne zlo­u­po­tre­be. Ma­đar­ski OTP pod­nio je cr­no­gor­skom tu­ži­la­štvu kri­vič­nu pri­ja­vu pro­tiv biv­ših funk­ci­o­ner­ki Cr­no­gor­ske ko­mer­ci­jal­ne ban­ke Mil­ke Lju­mo­vić i Bo­se Ta­tar, ko­je se op­tu­žu­ju za zlo­u­po­tre­bu slu­žbe­nog po­lo­ža­ja. In­ter­nom is­tra­gom ko­ju su Ma­đa­ri vo­di­li, osim Lju­mo­vi­će­ve i Ta­ta­re­ve, osum­nji­če­no je vi­še oso­ba. Pre­ci­zan iz­nos nov­ca zbog ko­jeg je pod­ni­je­ta kri­vi­ča pri­ja­va ni­je po­znat, ali se spe­ku­li­sa­lo da je ri­ječ o ne­ko­li­ko de­se­ti­na mi­li­o­na eura.

Za ma­đar­ski OTP, ko­ji je od 2006. go­di­ne upra­vljao Cr­no­gor­skom ko­mer­ci­jal­nom ban­kom, spo­ran je pe­ri­od dok su Lju­mo­vi­će­va i Ta­ta­re­va bi­le na ru­ko­vo­de­ćim mje­sti­ma, a pred­met kri­vič­ne pri­ja­ve su de­po­zi­ti ko­ji su ne­sta­li sa ra­ču­na, ali i na­čin odo­bra­va­nja po­je­di­nih kre­di­ta.

U tu­ži­la­štvu nam je po­tvr­đe­no da se is­tra­ga na­sta­vlja i da je ova ak­ci­ja po­če­tak spro­vo­đe­nja is­tra­žnih rad­nji u po­me­nu­tom slu­ča­ju.

Ve­li­ša Ra­du­no­vić je biv­ši di­rek­tor Odje­lje­nja za kre­di­ti­ra­nje kom­pa­ni­ja u Cr­no­gor­skoj ko­mer­ci­jal­noj ban­ci, a Du­brav­ka Pa­vi­će­vić je di­rek­tor­ka za li­kvid­nost. Go­ri­ca Vu­ji­sić je bi­la di­rek­to­ri­ca Odje­lje­nja za prav­ne po­slo­ve, a do­ne­dav­no i su­di­ja Osnov­nog su­da u Ko­la­ši­nu. Je­li­ca Pe­tri­če­vić je bi­la iz­vr­šna di­rek­to­ri­ca CKB-a, na­kon če­ga je istu funk­ci­ju oba­vlja­la u Pr­voj ban­ci ko­ju kon­tro­li­šu bra­ća, bi­zni­smen i pre­mi­jer Aco i Mi­lo Đu­ka­no­vić. Ona je sa­da di­rek­to­ri­ca i ovla­šće­na za­stup­ni­ca fir­me „Top hil”, či­ji je osni­vač ki­par­ska fir­ma „Do­mi­no in­vest­ment”. Bo­sa Ta­tar je bi­la član od­bo­ra di­rek­to­ra Cr­no­gor­ske ko­mer­ci­jal­ne ban­ke.

Mi­li­on od kre­di­ta po­tro­ši­li na ak­ci­je

– Tre­nut­no se pro­vje­ra­va ka­ko je „Ka­ta­ro” do­bio mi­li­on­ski kre­dit od CKB-a, a da ni­je imao va­lid­ne ga­ran­ci­je, pa kre­di­ti ni­je­su na­pla­će­ni. Sum­nja se da je nov­cem obez­bi­je­đe­nim od tog kre­di­ta fir­ma tr­go­va­la na ber­zi od­re­đe­ne ak­ci­je. Ta­da, a i sa­da, na mje­stu di­rek­to­ri­ce za li­kvid­nost i plat­ne tran­sak­ci­je u CKB-u bi­la je sa­da osum­nji­če­na Du­brav­ka Pa­vi­će­vić – po­tvr­đe­no je u tu­ži­la­štvu.

Cr­no­gor­ska ko­mer­ci­jal­na ban­ka je i pod­ni­je­la pri­ja­vu pro­tiv „Ka­ta­ro in­vest­men­ta” zbog du­ga od mi­li­on eura.

Sa­slu­ša­će De­ni­sa Man­di­ća

Fir­ma „Ka­ta­ro in­vest­ment” je bi­la bli­ska sa „Pro­vla­dek­som”, naj­ve­ćim ak­ci­o­na­rom HLT-a, i nje­go­vim part­ne­ri­ma iz ino­stran­stva. Pro­dav­ci ak­ci­ja HLT-a bi­li su, ta­ko­đe, of-šor fir­me „Flan­ders kon­sal­ting” i „Mon­di­al trej­ding”. Je­dan od vla­sni­ka „Pro­vla­dek­sa” je bio Ko­to­ra­nin De­nis Man­dić, ko­ji već iz­vje­sno vri­je­me ži­vi u Ita­li­ji. Pre­ma na­šim sa­zna­nji­ma, tu­ži­la­štvo će tra­ži­ti i sa­slu­ša­nje Man­di­ća, piše DAN.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *