Rudnik uglja: Skup­šti­nu od­la­ga­li osam pu­ta

Dodajte komentar

Ma­njin­ski ak­ci­o­na­ri plje­valj­skog Rud­ni­ka uglja sum­nja­ju da se skup­šti­na ak­ci­o­na­ra upor­no od­la­že zbog re­vi­zor­skog iz­vje­šta­ja za 2011. go­di­nu, u ko­jem je iz­vr­še­na ko­rek­ci­ja fi­nan­sij­skog iz­vje­šta­ju iz 2010. go­di­ne i ne­ras­po­re­đe­na do­bit uma­nje­na za 3,044 mi­li­o­na eura. Iz­vje­štaj je pot­pi­sao re­vi­zor re­vi­zor­ske ku­će De­lo­it iz Pod­go­ri­ce Žar­ko Mi­o­nić, ko­ji je na­veo da se ko­rek­ci­je od­no­se na efek­te is­prav­ki pro­cje­na i knji­go­vod­stve­nu gre­šku, ko­je su na­knad­no iden­ti­fi­ko­va­ne u 2011. go­di­ni, a od­no­se se na ob­ra­čun­ski pe­ri­od pri­je 31. de­cem­bra 2010. go­di­ne.

– Ko­rek­ci­je se od­no­se na ob­ra­čun od­lo­že­nih po­re­za na do­bit od 1,14 mi­li­o­na eura, ka­pi­tal­ne do­bi­ti od pro­da­je ze­mlji­šta Elek­tro­pri­vre­di od 657,5 hi­lja­da, tro­ško­ve pro­mjen­lji­vog di­je­la kon­ce­si­je za 2010. go­di­nu od 557,2 hi­lja­de eura i tro­ško­ve ka­ma­ta na jav­ne pri­ho­de po­sli­je iz­vr­še­nog re­o­bra­ču­na za 2010. od Po­re­ske upra­ve od 407,8 hi­lja­da eura – na­vo­di se u re­vi­zor­skom iz­vje­šta­ju, u ko­ji je „Dan” imao uvid.

Na­kon što je De­lo­it 17. ma­ja za­vr­šio re­vi­zi­ju, od­bor di­rek­to­ra Rud­ni­ka uglja, či­ji je pred­sjed­nik od apri­la do kon­sti­tu­i­sa­nja no­ve vla­de bio Pre­drag Bo­ško­vić, sa­da­šnji mi­ni­star ra­da, na­lo­žio je di­rek­to­ru sek­to­ra eko­nom­skih po­slo­va Dra­ga­nu Mi­ja­to­vi­ću da is­pi­ta spor­na 3,044 mi­li­o­na eura.

–Ze­mlji­šte ko­je je pro­da­to Elek­tro­pri­vre­di je u mo­men­tu tran­sak­ci­je bi­lo imo­vi­na Rud­ni­ka uglja, ali na­kon tu­žbe ra­ni­jeg vla­sni­ka za po­vra­ćaj ze­mlji­šta, sud je pre­su­dio u nje­go­vu ko­rist i ze­mlji­šte je uknji­že­no na nje­ga. Tro­ško­vi pro­mjen­lji­vog di­je­la kon­ce­si­je od 557,2 hi­lja­da po­zna­ti su tek od ma­ja 2011, ta­ko da go­di­nu ra­ni­je taj po­da­tak ni­je bio po­znat. Po osno­vu ko­rek­ci­ja ob­ra­ču­na­tog od­lo­že­nog po­re­za, iz­vr­še­na je ko­rek­ci­ja po­čet­nog sta­nja re­zul­ta­ta iz 2010. od 1,14 mi­li­o­na eura.

Sjed­ni­ca ni­je odr­ža­na jer ni­je­su do­šli pred­stav­ni­ci dr­žav­nog ka­pi­ta­la, ka­za­li su „Da­nu” ma­njin­ski ak­ci­o­na­ri. Po­tom je za­ka­za­na po­no­vlje­na sjed­ni­ca, ali se ni­je­su po­ja­vi­li pred­stav­ni­ci ita­li­jan­ske A2A, ko­ji ima­ju 39,49 od­sto udje­la. Na­kon to­ga, umje­sto da se odr­ži sjed­ni­ca na ko­joj ne tre­ba kvo­rum, sa­zi­va se 16, pa 17, a on­da i 18. sjed­ni­ca, i do sa­da je bi­lo osam od­la­ga­nja. Bo­ško­vić je ka­zao „Da­nu” da je sjed­ni­ca ko­ja je tre­ba­lo da bu­de odr­žna 3. de­cem­bra ot­ka­za­na jer su Fi­lip Vu­ko­vić i on mo­ra­li da pod­ne­su ostav­ke na član­stvo u od­bo­ru zbog to­ga što je no­vi pre­mi­jer Mi­lo Đu­ka­no­vić tra­žio da svi jav­ni funk­ci­o­ne­ri pod­ne­su ostav­ke.
Ma­njin­ski ak­ci­o­na­ri do­la­ze na sva­ku sjed­ni­cu, dok ih, ka­ko tvr­de, pred­stav­ni­ci Vla­de i A2A iz­i­gra­va­ju. Pred­stav­ni­ke A2A smo pi­ta­li za raz­log ne­do­la­ska na sjed­ni­ce, ali smo osta­li usra­će­ni za od­go­vor. Na­red­na sjed­ni­ca za­ka­za­na je za 17. de­cem­bar.

Re­vi­zor je dao kva­li­fi­ko­va­no mi­šlje­nje na fi­nan­sij­ski iz­vje­štaj Rud­ni­ka za 2011. go­di­nu jer su is­ka­za­li aku­mu­li­ra­ni gu­bi­tak od 19,4 mi­li­o­na eura, a krat­ko­roč­ne oba­ve­ze su ve­će od obrt­nih sred­sta­va i iz­no­se 31,3 mi­li­o­na eura.

– Ovo uka­zu­je na po­sto­ja­nje ma­te­ri­jal­no zna­čaj­nih ne­iz­vje­sno­sti ko­je mo­gu da iza­zo­vu sum­nju u spo­sob­nost dru­štva da oba­ve­ze iz­mi­ru­je na vri­je­me u skla­du sa na­če­lom sta­bil­no­sti po­slo­va­nja – na­vo­di se u na­po­me­na­ma re­vi­zo­ra.

On je skre­nuo pa­žnju na 412,8 hi­lja­da eura, ko­li­ko iz­no­se po­ten­ci­jal­ne oba­ve­ze Rud­ni­ka uglja na osno­vu sud­skih spo­ro­va.

–Rud­nik ni­je iz­vr­šio re­zer­vi­sa­nja za even­tu­al­ne oba­ve­ze po sud­skim spo­ro­vi­ma, jer upra­va pro­cje­nju­je – iako to sa si­gur­no­šću ni­je mo­gu­će pred­vi­dje­ti – da ne­će bi­ti ma­te­ri­jal­nih gu­bi­ta­ka po tom osno­vu – na­vo­di se u iz­vje­šta­ju.

Rud­nik uglja je pro­šlu go­di­nu za­vr­šio sa 1,3 mi­li­o­na eura do­bi­ti, a go­di­nu pri­je, na­kon što su uklo­nje­na 3,044 mi­li­o­na, sa 9,5 mi­li­o­na. Uku­pan mi­nus na kra­ju pro­šle go­di­ne iz­no­sio je 19,4 mi­li­o­na eura.D.M.

Du­gu­ju 10,8 mi­li­o­na za do­pri­no­se
Rud­nik uglja du­gu­je 802,8 hi­lja­da eura za ne­to za­ra­de i 10,8 mi­li­o­na eura za po­re­ze i do­pri­no­se na za­ra­de, ko­ji ni­je­su upla­ći­va­ne u ro­ku i za njih ni­su ob­ra­ču­na­te za­te­zne ka­ma­te zbog ne­bla­go­vre­me­nog pla­ća­nja. Rud­nik je 2010. za­po­šlja­vao 1.076 lju­di, a la­ni 1.200 rad­ni­ka.

La­ni su naj­vi­še pri­ho­do­va­li od pro­da­je uglja TE Plje­vlja, 50,7 mi­li­o­na eura, od ko­je­ga po­tra­žu­ju 7,6 mi­li­o­na eura. Ukup­na po­tra­ži­va­nja rud­ni­ka su 9,3 mi­li­o­na eura.

Za go­ri­vo su po­tro­ši­li 5,9 mi­li­o­na, za stru­ju 1,6 mi­li­o­na, za bru­to za­ra­de 14 mi­li­o­na, a za ot­prem­ni­ne 1,2 mi­li­o­na.

Dug na osno­vu du­go­roč­nih kre­di­ta kod Atlas, NLB Mon­te­ne­gro­ban­ke, Tr­go auto, Hi­po Al­pe Adri­ja ban­ke i In­vest ban­ke na kra­ju pro­šle go­di­ne iz­no­sio je 7,758 mi­li­o­na eura.

Pla­ti­li 3,4 mi­li­o­na na osno­vu sud­skih pre­su­da
Rud­nik je pla­tio tri mi­li­o­na eura na osno­vu 15 sud­skih pre­su­da Osnov­nog su­da u Plje­vlji­ma za eks­pro­pri­ja­ci­ju ze­mlji­šta. Po­red to­ga, pla­ti­li su biv­šim rad­ni­ci­ma 377,6 hi­lja­da eura zbog raz­li­ke na ma­nje is­pla­će­ne na­kna­de u pret­hod­nim go­di­na­ma.

Aco tra­ži po­ni­šte­nje spon­zor­sta­va
Naj­ve­ći po­je­di­nač­ni ak­ci­o­nar Aco Đu­ka­no­vić tra­žio je u sep­tem­bru pro­ši­re­nje dnev­nog re­da tač­kom u ko­joj se tra­ži po­ni­šte­nje od­lu­ka o spon­zor­stvu ko­je je od­bor do­nio od ma­ja ove go­di­ne pa na­da­lje. To je uvr­šte­no u dnev­ni red, ali skup­šti­na ni­je odr­ža­na.

Ru­ko­me­ta­ši­ca­ma 622 hi­lja­de eura
Za spon­zor­stva u pro­šloj go­di­ni pla­ti­li su 1,2 mi­li­o­na eura. Naj­vi­še je pla­će­no ŽRK „Bu­duć­nost”, 622,3 hi­lja­de, či­ji je pred­sjed­nik Pre­drag Bo­ško­vić. U 2010. go­di­ni su na osno­vu spon­zor­stva pla­ti­li 1,4 mi­li­o­na eura.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *