Snijeg pada, crnogorska skijališta još uvijek zatvorena

Dodajte komentar

Crnogorska skijališta još nijesu otvorena iako je pao prvi snijeg, a turistički poslenici uprkos brojnim problemima najavljuju dobru zimsku sezonu.

Crnogorsko turističko udruženje CTU zatražilo je od Ministarstva održivog razvoja i turizma da što prije definiše stanje na skijalištima i intenzivira pripreme zimske turističke sezone. 

Prema sadašnjim najavama naredne sedmice trebalo bi da počne  sezona skijanja na Vučju kod Nikšića. Na Vučju visina sniježnog pokrivača iznosi oko 80 centimetara.

“Sve je spremno, prvi snijeg je uhvaćen, sačekaćemo da prestanu padavine kako bi štampali staze i pustićemo skijalište u rad“, kazala je za Radio Antenu M PR skijališta na Vujču Vanja Tomašević.

Ona se nada da, sa druge strane, snijeg neće kao lani otežavati organizaciju.

“Nadamo se da neće padati kao prošle godine, nego da će se to da kažem, nekako pravičnije rasporediti , a mi smo maksimalno pripremljeni i kada su posrijedi mašine za štampanje staza ali i mašine za čišćenje puta“, tvrdi ona.

Uprkos tome što je sniježni pokrivač u Kolašinu dostigao skoro 30 centimetara zabrana rada, koju je u junu uvela Inspekcija zbog kašnjenja isplata zarada zaposlenima, još traje.

Direktor Skijališta u Kolašinu Boban Šćepanović kazao je nedavno da je dogovor sa radnicima postignut i da je sada sve u rukama Inspekcije rada.

“Imamo potpisan ugovor sa zaposlenima u kojem smo definisali i realizovali isplatu određenog dijela zaostalih zarada, koji definiše dinamiku isplaćivanja ostatka. Očekujemo da će u toku dana Inspekcija rada doći i da će doneseno rješenje staviti van snage”, rekao je Šćepanović.

Radnici će, kako se navodi, morati da rade “punom parom” narednih mjesec kako bi skijalište što prije bilo otvoreno.

Ni skijalište Savin kuk još nije otvoreno, a zakupac skijališta Vukomir Marjanović je kazao da je sve odrađeno i završeno što se tiče priprema na žičari i skijalištu.

“Za sve smo dobili potrebnu dokumentaciju i Ministarstvo turizma treba da da upotrebnu dozvolu. Od nas više ne zavisi ništa, zavisi da li imamo snijega ili nemamo. Trebalo bi po svim najavama da ga bude”, naveo je Marjanović.

Iz godine u godinu se ponavlja problem oko organizacije rada na crnogorskim skijalištima, kojih i pored velikog broja planina ima samo nekoliko.

Crnogorsko turističko udruženje CTU zatražilo je od Ministarstva održivog razvoja i turizma da što prije definiše stanje na skijalištima i intenzivira pripreme zimske turističke sezone.

Članovi CTU su, kako je saopšteno, prethodno održali sastanak na kojem je kao jedna od ključnih dilema otvoreno pitanje u kakvom su stanju skijališta i da li će biti spremna za nastupajuću zimsku turističku sezonu.

U dopisu koji je upućen resornom ministarstvu navodi se da sve inicijative Crnogorskog turističkog udruženja, ulaganja i planovi za zimsku sezonu, gube na značaju ukoliko se ne precizira stanje i način funkcionisanja skijališta koja su javno dobro, bez obzira na to ko je titular svojine.

“Hotelijeri imaju primjedbu i na način promocije zimske turističke ponude. Smatraju da se mora poboljšati”, istaknuto je u saopštenju.

CTU predlaže da na sastanku sa predstavnicima Ministarstva turizma i održivog razvoja i Nacionalne turističke organizacije NTO, članovi Udruženja predlože konkretan plan promotivnih aktivnosti, koji uključuje i prijedlog manifestacija i animacije, ali i drugih aktivnosti koje bi pomogle promociju zimske ponude u nastupajućoj zimskoj sezoni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *