Alter Modus: Mala škola preduzetništva IX

Dodajte komentar

Mane sopstvenog biznisa

Lijepo je pokrenuti sopstveni posao i upravljati njime, ali svaki budući preduzetnik treba da bude svjestan i potencijalnih nedostataka koji se na tom putu mogu ispriječiti:

Porast odgovornosti – Širok raspon odlučivanja koji imate kao vlasnik, u velikoj mjeri povećava odgovornost za poslovni uspjeh. Često istovremeno imate ulogu ulagača, menadžera, knjigovođe, prodavca, marketinškog stručnjaka i dr, i zbog toga ste potpuno odgovorni za svoj poslovni uspjeh ili neuspjeh.

Mogućnost propasti – Vi kao vlasnik donosite brojne odluke – neke se pokažu kao dobre, a neke ne. Često je vrlo teško ublažiti posljedice neuspješnih poslovnih odluka, jer za to nema dovoljno resursa. Na vas kao malog preduzetnika, bez obzira na zalaganje i kvalitetno odlučivanje, ekonomska recesija i kriza mogu pogubno uticati. Tome treba pridodati i prirodne nepogode koje, bez obzira na osiguranje i naknadu štete, mogu nanijeti nesagledivu štetu poslovanju. U slučaju neuspjeha, rizikujete kapital, imovinu, ugled, pa čak i zdravlje.

Podložnost promjenama  na tržištu – Vi kao i svaki preduzetnik, uspješan ili neuspješan, susrećete se tokom svog poslovanja sa promjenama na tržištu. Od sposobnosti predviđanja i prilagođavanja  na promjene zavisi opstanak i uspjeh vašeg biznisa. Mala preduzeća teže podnose sezonske ili druge oscilacije u prodaji, pa često i manja promjena može dovesti do većih problema u vašem poslovanju.

Zavisnost o konkurenciji – Ne postoji posao kojim se možete baviti a da se vrlo brzo ne pojavi ozbiljna konkurencija. Ljudi koji pokreću sopstvene biznise često kopiraju uspješne modele iz svoje okoline, što može da dovede do toga da se poveća broj onih koji nude proizvod ili uslugu kojom se vi već bavite. Ako to urade bolje od vas, možete lako izgubiti svoje klijente.

Finansijska slabost – Finansijska sredstva vlasnika malog biznisa (sopstveni kapital, mogućnost dobijanja kredita) su najčešće veoma ograničena. Zbog toga se svaka neplanirana situacija veoma negativno odražava na vaše finansijsko stanje. Neplanirano povećanje troškova, kašnjenje prihoda, poremećaji na tržištu – sve su to situacije koje mogu da dovedu do nelikvidnosti i finansijskih problema u vašem biznisu.

Nedostatak  znanja i stručnosti – Vrlo često vi kao vlasnik biznisa morate obavljati sve važne funkcije u svom preduzeću, za šta možda nijeste u prethodnom školovanju specijalizovani. Da bi smanjili troškove poslovanja na minimum, često odustajete od treninga i usavršavanja, što se ostavlja za vrijeme kad biznis uznapreduje. Zbog toga se dešava da upravo nedostatak specijalizovanih znanja i vještina može postati jedan od ograničavajućih faktora razvoja malog biznisa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *