OTP grupa: Dobit u trećem kvartalu veća 21%

Dodajte komentar

Mađarska banka OTP u četvrtak je izvijestila da joj je konsolidovana dobit nakon oporezivanja u trećem tromjesečju porasla u poređenju s godinom ranije, zahvaljujući porastu prihoda od kamata i naknada i nešto povoljnijoj situaciji po pitanju nenaplativih kredita.

Konsolidovana dobit nakon oporezivanja u razdoblju od jula do septembra uvećana je za 21 posto prema istom razdoblju prošle godine, na 42,54 milijarde forinti (189,7 miliona dolara), objavila je mađarska banka u najnovijem poslovnom izvještaju.

Krajem septembra sredstvima rezervisanja bilo je pokriveno 80,6 posto loših zajmova, što je 2,3 posto više nego prije tri mjeseca. Podaci koji uključuju inostrane ogranke pokazuju da je udio loših kredita uvećan na 19 posto, s 18,8 posto u drugom tromjesečju, što je njihov najslabiji rast od početka globalne krize u 2008., tumači OTP u saopštenju.

U trećem tromjesečju ukupni prihodi OTP-a uvećani su za četiri posto na godišnjem, na 212,4 milijarde forinti. U prvih devet mjeseci iznosili su 629,7 milijardi forinti i bili su za šest posto veći u poređenju s istim razdobljem prošle godine, navodi se u poslovnom izvještaju.

U devetomjesečnom razdoblju konsolidovrana dobit nakon oporezivanja iznosila je 96,44 milijarde forinti, što je za 12 posto manje u poređenju s istim razdobljem prošle godine. Slabija dobit odražava i dalje prisutne teškoće u poslovanju banke u matičnoj Mađarskoj te loše zajmove koji čine petinu ukupnih bančinih zajmova.

Slabljenje forinte proteklih godina gurnulo je mnoge građane te zemlje s kreditima u švajcarskim francima i eurima na rub propasti, dok je kompanije snažno pogodila recesija u privredi.

U OTP-u navode da je nakon naglog rasta loših zajmova u drugom tromjesečju uslijedilo izrazitije usporavanje tempa pogoršanja u temeljnom poslovanju u matičnoj zemlji. Olakšanje se pripisuje jačanju forinte, mjerama koje je vlada preduzela za pomoć kreditno opterećenim građanima i poboljšanom kvalitetu zajmova. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *