Alter Modus: Mala škola preduzetništva I

Dodajte komentar

Preduzetništvo i preduzetnici

Pojam preduzetništvo i preduzetnici se u ekonomskoj nauci počeo koristiti od početka 18. vijeka. Riječ preduzetnik potiče od francuske riječi entreprendre, što znači preduzeti ili raditi nešto. Poslednjih godina preduzetništvo predstavlja jednu od najaktuelnijih tema o kojoj se raspravlja na svim nivoima. Razlog za to je shvatanje da upravo rađanje i razvoj novih poslovnih poduhvata omogućava vitalnost tržišne privrede, a preduzetnici kao pokretači i osnovni nosioci promjena vode napretku ekonomije nekog društva.

Definicije preduzetništva su brojne. Najjednostavnije rečeno, preduzetništvo je sposobnost da se na osnovu čovjekove kreativnosti i ograničenih proizvodnih činilaca formira određena efikasna ekonomska djelatnost – sposobnost da se nešto napravi i kreira praktično ni iz čega. Preduzetništvo je način života. Kada se jedna osoba odluči da preuzme sud­binu u svoje ruke, kada traga za neiskorišćenim prilikama i teži da te iste pri­like iskoristi na najbolji način, sa ciljem ostvarenja ekonomske dobiti i ličnog postignuća, onda se može reći da ova osoba živi preduzetničkim načinom života.

Preduzetnike čine sva ona lica koja su spremna da uz prihvatanje određenog rizika, ponude tržištu nove ili izmijenjene proizvode ili usluge, tj. da sa poznatim proizvodima pokriju uočenu nepokrivenu tražnju. Generalno, može se reći da su preduzetnici svi oni ljudi koji pokušavaju ostvariti svoje poslovne ideje,  jer vjeruju u postojanje određene tržišne prilike koja je neiskorišćena. Kroz svoj svakodnevni rad preduzetnici stvaraju, inoviraju i zapošljavaju. Oni su odgovornost za budućnost i blagostanje sebe i svoje porodice preuzeli u sopstvene ruke.

Prema Zakonu o privrednim društvima Sl.list RCG br. 06/02 preduzetnik je fizičko lice koje se bavi privrednom djelatnošću radi sticanja dobiti, a tu djelatnost ne obavlja za račun drugoga. U centralnom registru Privrednog suda Crne Gore registrovano je trenutno 17.089 preduzetnika i 26.881 društvo sa ograničenom odgovornošću. Biti danas preduzetnik u bilo kojoj zemlji, pa i u Crnoj Gori, nije nimalo lako. Vjerovanje u vlastiti uspjeh u uslovima svjetske ekonomske krize, kada ste suočeni sa brojnim lokalnim barijerama i izloženi globalnoj konkurenciji, zaista je teško. Postoji li, međutim,  alternativa?

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *