Pročitajte 8 ključnih savjeta za štednju

Dodajte komentar

1. Provjerite ponude svih banaka.

Samo na ovaj način ćete biti u mogućnosti da izaberete najpovoljniju opciju za vas. Kada je u pitanju štednja, najpovoljnija ponuda je ona koja nudi i najvišu kamatnu stopu.

2. Sredstva oročavajte u Nedjelji štednje.

Izbjegavajte oročavanje sredstava u produženim akcijama pojedinih banaka, jer vam takav potez može stvoriti problem nemogućnosti reoročenja sredstava po stimulativnim kamatama ukoliko produžene akcije banaka ne budu aktuelne.

3. Ne oročavajte više od 50.000 € u jednoj poslovnoj banci.

Oročavanjem sredstava do iznosa 50.000 € po jednoj poslovnoj banci, vaša štednja je u potpunosti pokrivena garancijama Fonda za zaštitu depozita vezanim za štednju građana.

4. Izbjegavajte konverziju valuta.

Ukoliko čak i postoje atraktivnije ponude kamatnih stopa na uloge u drugim valutama, uvijek imajte u vidu da svaka konverzija valuta nosi troškove koji se kreću oko 1% na ukupan iznos konverzije. Na osnovu toga pokušajte da izračunate troškove i koristi od eventualne štednje u drugoj valuti.

5. Izbjegavajte rokove kraće od godinu dana.

Ukoliko planirate da štedite u dužem roku, jedino štednja oročena na 12, 24 i 36 mjeseci tokom Nedjelje štednje vam omogućava da ista sredstva oročite po stimulativnim uslovima i sledeće godine.

6. Duži rok znači i veći prinos.

Imajući u vidu trend pada kamatnih stopa u domaćim poslovnim bankama koji će se nastaviti, štednja na duži rok vam donosi veći prinos i manje briga oko reoročavanja sredstava.

7. Dobro proučite ’poklone’ uz štednju.

Najčešće banke radi promovisanja atraktivnije ponude, uz štednju nude i poklone, koji se najčešće sastoje u povoljnijim uslovima za neki drugi proizvod iste banke. Imajte u vidu da ovi proizvodi obično nose i dodatne troškove, koji mogu u narednom periodu umanjiti prinos od oročavanja sredstava.

8. Kamata unaprijed je dobar poklon.

Ukoliko imate dvije ponude poslovnih banaka sa istim kamatnim stopama na oročenje sredstava, od kojih jedna podrazumijeva isplatu kamate unaprijed – bez posebne analize odaberite onu sa isplatom kamate unaprijed, čak i ukoliko to podrazumijeva istovremeno oročenje ostvarene kamate. Na ovaj način ukupan prinos postaje veći za isti iznos sredstava.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *