Dan: Restitucija za zemljište Montepranza sedam puta skuplja nego zakup?

Dodajte komentar

Ukoliko Vlada bude morala da plaća troškove restitucije za zemljište Montepranzo Bokaprodukta u Tivtu, koje je dato u zakup firmi LPGD na 90 godina, moraće da plati sedam puta više od 11,3 miliona sura koje će dobiti za zakup. Naime, ukoliko se uzme cijena kvadrata koju je za restituciju zemljišta na kamenolomu u Radovićima platiti od 100 do 110 eura, ispada da će za restituciju na 768 hiljada kvadrata Montepranzo-Bokaprodukta platiti 76,8 miliona eura, što je sedam puta više od sume koju će im JPGF, Holanđanina Krisa Libreksa isplatiti za kiriju.

Zemljište namijenjeno za golf terene nalazi se u zoni Mrčevac, preko puta Aerodroma Tivat, na 700 metara od mora. Ranije, dok se šuškalo da će kanadski biznismen Piter Mank tu graditi prve golf terene, zemljište je procjenjivano na 100 do 300 eura po kvadratu. Podsjetimo, Vlada ga je zakupcu dala za 16 centi po kvadratu.

Idilu ovog, kako ga u Vladi najavljuju, velikog projekta kvari spor u kojem vlasnici zemljišta u kompleksu Montepranza, koje im je oduzeto prije 50 godina, traže od države pravedno obeštećenje. Država uporno odlaže okončanje procesa restitucije u kome su dovedeni u pitanje veliki interesi i novac.

Iz Ministarstva turizma „Danu” su kazali da ne strahuju od postupka restitucije.

– U pitanju je samo nekoliko sporova; stručni konsultanti i savjetnici su nas uvjerili da rješavanje eventualnih imovinsko-pravnih pitanja neće biti na štetu kompanije Montepranzo- Bokaprodukt, kojoj je država dala garanciju da će snositi troškove ako dođe do eventualnog  povraćaja zemljišta – rečeno je „Danu” iz kabineta ministra Predraga Sekulića.

Oni su naveli da je ovaj vid ponude rezervisan za visokoplatežnu klijentelu, a da je posebno značajan i izuzetno tražen na svjetskom turističkom tržištu i doprinosi rastu turizma.

–  Osim toga, golferi se većinom opredjeljuju za posjete golf destinacijama u pred i post sezoni što značajno utiče na produžetak sezone, a to je jedan od naših osnovnih ciljeva -naveli su iz ministarstva.

Ekonomski analitičar Siniša Lekić smatra da golf terene treba gradimo kada se naš standard približi klijenteli koja igra golf.

– Mnogo toga je potrebno uraditi da bismo ugostili grofove da odigraju partiju golfa kod nas. Za to je potrebno imati spremne odgovore na mnoga pitanja, kao što su – koliko imamo domaćih golferskih klubova i igrača; koliko se taj sport razvija kod nas. Ne možemo se uzdati samo u stranu klijentelu, koja ima mnogo bolja mjesta.za tu igru – rekao je Lekić i dodao da su za svaki ozbiljan posao potrebni preduslovi, a da mi za golf očito nemamo uslova.

– Zanima me koji je to biznis plan dao zeleno svjetlo za razvoj golfa kod nas, da ne govorimo o studiji izvodljivosti. Svijest i kulturna baština nam ne dozvoljavaju da razmišljamo o golfu, polu i drugim aristokratskim igrama sa engleskog dvora. Dobro bi bilo da se pozabavimo Velikom plažom, Buljaricom i Jazom, i da tu nešto ponudimo jer tu postoje realni izgledi za turizam ukoliko se nađe investi tor, a o golfu neka drugi misle -zaključio je Lekić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *