11 pravila Bill Gates-a, koja niste i nećete naučiti u školi

Dodajte komentar

Bil Gejts, američki biznismen i informatičar, osnivač kompanije Microsoft i najbogatiji Amerikanac, je održao govor u srednjoj školi o 11 stvari koje niste i nećete naučiti u školi.

Pravilo 1: Život nije fer, navikni se na to.

Pravilo 2: Svijet ne interesuje tvoje samopoštovanje. Svijet te prihvata ako postigneš nešto prije nego što počneš da se osjećaš dobro u svojoj koži.

Pravilo 3: Nećeš zarađivati 60,000 dolara godišnje čim izađeš iz srednje škole. Nećeš biti potpredsjednik sa službenim telefonom, sve dok to ne zaradiš.

Pravilo 4: Ako misliš da ti je učitelj strog, čekaj dok ne dobiješ šefa.

Pravilo 5: Pečenje hamburgera nije ti ispod časti. Tvoji preci imali su drugu riječ za pečenje hamburgera : zvali su to prilikom.

Pravilo 6: Ako pogriješiš, nisu tvoji roditelji krivi, ne kukaj nad svojim greškama, uči iz njih.

Pravilo 7: Prije tvog rođenja tvoji roditelji nisu bili dosadni kao sada. Postali su takvi zbog plaćanja tvojih računa, čišćenja tvoje odjeće i slušanja tebe kako pričaš kako si cool.

Pravilo 8: Tvoja škola ima način za rješavanje i pobjednika i gubitnika, život nema. U nekim školama ukinuli su negativne ocjene i daju ti bezbroj prilika da daš pravi odgovor, ali to nema nikakve sličnosti sa stvarnim životom.

Pravilo 9: Život nije podijeljen u semestre. Nema slobodnog ljeta i vrlo malo zaposlenih je zainteresovano da ti pomogne da nađeš sebe. To čini u svoje slobodno vrijeme.

Pravilo 10: Televizija nije pravi život. U pravom životu ljudi moraju da napuste kafić i odu na posao.

Pravilo 11: Budi ljubazan prema štreberima. Velike su šanse da ćeš raditi za jednog. (S media)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *