Želite postati finansijski stručnjak? Ovo su vještine koje se traže

Dodajte komentar

Danas su teška vremena, ne samo za Wall Street, već za cijelo finansijsko tržište. Čini se da se krizi i dalje ne nazire kraj, a dobrih vijesti zasad je jako malo. Američka banka Bank of America najavila je velik broj otkaza, a Deutsche Bank namjerava učiniti isto. Prema tome, ova će sezona na finansijskim tržištima, po pitanju dodatnih bonusa, biti prilično sušna. 

No portal eFinancial Careers navodi da su stručnjacima na Wall Streetu ljudi i dalje itekako potrebni, posebno oni koji imaju specifične vještine. Zanimljivo je to da su stručnjacima na Wall Streetu posebno zanimljivi oni koji posjeduju određena tehnološka znanja.

Bankari tako posebno traže programerske vještine i ljude koji imaju znanja o Javi i C programiranju. Naime, ta su znanja potrebna kako bi se omogućila brza izvršenja, pružila podrška velikim bazama podataka te da bi se kompanijama omogućile simulacije i modeliranja u stvarnom vremenu. Osim toga, cijeni se i poznavanje SQL-a, računarskog jezika za izradu, traženje, ažuriranje i brisanje podataka iz relacijskih baza podataka.

Ipak, kako ne bi ispalo da stručnjaci sa Wall Streeta žele samo računarske ‘geekove’, tražene su još neke vještine, odnosno karakteristike, a portal eFinancial Careers navodi nekoliko najpopularnijih. Evo koje su to.

1. Poznavanje programskih jezika i rad sa bazama podataka
2. Spremnost preuzimanja rizika
3. Prihvatanje fiksnog dohotka
3. Projektni menadžment
4. Poslovna analitika
5. Računovodstvo
6. Finansijsko planiranje i nadzor
7. Poznavanje poslovnih operacija
9. Spremnost na saradnju
10. Poznavanje kvantitativnih analiza i numeričkih metoda

(poslovni.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *