Auto krediti ili finansijski lizing?

Dodajte komentar

Kupovina automobila gotovinskim sredstvima je gotovo postala istorija. Mali je broj porodica koji je u stanju da sebi priušti kupovinu automobila gotovinom. Ova pojava nije rezultat slabe kupovne moći stanovništva, već trend u cijelom svetu.

Sem kupovine automobila gotovinskim sredstvima, moguće je isti kupiti putem kredita ili putem finansijskog lizinga. Kao i kod svih ostalih kredita, veoma je važno prije zaduživanja sagledati uslove kreditiranja ili finansijskog lizinga, kao i ustanoviti prednosti i nedostatke jedne i druge opcije.

Auto krediti

Iako se često promovišu kao posebna vrsta kredita, auto krediti su podvrsta potrošačkih kredita, koji se zbog specifičnosti predmeta finansiranja odobravaju pod nešto drugačijim uslovima od ostalih potrošačkih kredita. Putem auto kredita možete kupiti nov ili polovan automobil od fizičkih ili pravnih lica.

… …

Automobil kupljen na kredit je vaše vlasništvo, ali ste najčešće banci u obavezi da date zalogu na vozilo, koja u slučaju neredovne isplate mjesečnih obaveza korisnika kredita, daje za pravo banci da postane vlasnik vozila. Jedan od uobičajenih zahtjeva banke je i da vozilo bude kasko osigurano tokom perioda otplate kredita. Sem ovih uslova, za odobravanje auto kredita je moguće da banka zahtjeva učešće u kreditu, otvaranje tekućeg računa, žiranta i slična sredstva obezbjeđenja.

Zavisno od toga koja se sredstva obezbjeđenja kredita koriste, visine kredita, načina indeksiranja i ostalih uslova kreditiranja, kamatne stope su različite. Pravilo je da manje sredstava obezbjeđenja znači i veću kamatnu stopu na pozajmljena sredstva.

… …

Alternativa auto kreditima – finansijski lizing

Alternativa kupovini automobila na kredit je finansijski lizing. Finansijski lizing je takođe kreditni odnos u kome učestvuju korisnik finansijskog lizinga, lizing kompanija i prodavac automobila.

Osnovna razlika između auto kredita i kupovine automobila putem finansijskog lizinga je u tome što u drugom slučaju ne postajete vlasnik automobila sve do otplate finansijskih obaveza iz ugovora.

Naime, u slučaju finansijskog lizinga, sve do trenutka otplate, vi ste samo korisnik vozila, a ugovorom se definiše način sticanja vlasništva nad vozilom nakon isplate svih mjesečnih anuiteta. Sticanje vlasništva nad vozilom je najčešće samo opcija koja se nudi korisniku lizinga, ali koju on nije u obavezi da iskoristi.

Finansijski lizing podrazumijeva i kasko osiguranje vozila tokom perioda plaćanja mjesečnih rata u korist lizing kompanije. To znači da u slučaju štete na vozilu, lizing kompanija naplaćuje od osiguravajuće kuće naknadu štete i tek poslije naplate nedospjelih glavnica ili rata, ostatak isplaćuje korisniku lizinga. Trošak osiguranja vozila je odvojen od naknada koje korisnik lizinga mjesečno plaća lizing kompaniji i predstavlja dodatni trošak za korisnika lizinga.

Finansijski lizing podrazumijeva jednostavniju i kraću proceduru odobravanja od bankarskih kredita, ali nosi i značajno više troškove kod obrade zahtjeva, poreskih troškova, troškove registracije, troškova osiguranja i ostalih naknada. Bitno je imati u vidu i da registraciju vozila korisnik lizinga plaća po cijenama za pravna lica, a koje su značajno više od cijena za fizička lica. S druge strane, finansijski lizing ne zahtijeva dodatna sredstva obezbjeđenja i jedino sredstvo obezbjeđenja je vozilo, koje je i predmet lizinga.

… …

Kako izabrati?

I kod bankarskih kredita i kod finansijskog lizinga postoji zakonska odredba koja obavezuje davaoce ovih usluga da u slučaju kada pojedine odredbe ugovora nisu jasne budućem korisniku kredita ili lizinga, pojasne iste prije potpisivanja ugovora.

Kao što se može vidjeti iz prednosti i nedostataka auto kredita i finansijskog lizinga, univerzalna idealna kreditna opcija ne postoji i izbor između ovih opcija će zavisiti od potreba i mogućnosti kupaca automobila.

U slučaju da su vam brzina odobravanja kreditnih sredstava ili što manja sredstva obezbjeđenja bitna, bolja opcija je svakako finansijski lizing; u slučaju da vam je značajnija što niža cijena pozajmljenih sredstava, u najvećem broju slučajeva, bolja opcija će biti bankarski auto kredit.  

Upoređenje različitih uslova auto kredita i finansijskog lizinga je put kojim svaki zainteresovani kupac automobila treba da započne izbor partnera u kreditiranju. Korisnik kredita najbolje poznaje svoje mogućnosti, prioritete i potrebe, te je i najrelevantniji za izbor između različitih kreditnih opcija.

Tekst je preuzet sa portala kamatica.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *