Platne kartice – prednosti i mane

Dodajte komentar

Platne kartice su instrument bezgotovinskog plaćanja roba i usluga (preko POS terminala), a pored toga omogućavaju i podizanje gotovog novca sa bankomata.

Neke od osnovnih prednosti korišćenja platnih kartica su:

– jednostavna upotreba

– ušteda vremena pri korišćenju

– veća sigurnost u slučaju gubitka nego pri nošenju gotovine

– raspoloživost svih sredstava sa računa 24 sata dnevno

– plaćanje i kada trenutno nema dovoljno novca na računu (kreditne kartice)

Banke izdavaoci kartica uglavnom imaju sljedeće koristi od korišćenja kartica:

– manja opterećenost šaltera, kompletnija usluga klijentu (kartica može da se koristi 24 h dnevno), provizije od korišćenja kartica sa bankomata i POS terminala (u trgovinama), i sl.

Monetarne vlasti jedne zemlje takođe imaju brojne koristi od korišćenja platnih kartica, a među najvažnijim su smanjenje sive ekonomije i manja količina gotovog novca u ukupnoj novčanoj masi.

Osnovna podjela platnih kartica je na debitne i kreditne kartice.

Pri korišćenju debitnih kartica, račun se zadužuje istovremeno sa plaćanjem i one omogućavaju korišćenje sredstava samo do iznosa koji se nalazi na računu. Kada su u pitanju kreditne kartice, korisnik njima može plaćati i kada trenutno nema sredstava na računu, ali samo do iznosa ugovorenog kreditnog limita sa bankom. Ovim karticama se korisnik zadužuje i otplaćuje zaduženje u djelovima, a u određenim periodima (najčešće mjesečno).

Zavisno od toga ko je izdavaoc kartice, one mogu biti bankarske i nebankarske kartice.

U bankarske kartice spadaju: MasterCard/Maestro, VISA i mnoge druge manje poznate. Ove kartice izdaje banka.

Najpoznatije nebankarske kartice su American Express i Diners Club. Izdavaoci nebankarskih kartica nisu banke, već druga pravna lica. Banke se često mogu javiti kao posrednici u izdavanju ovih kartica (kao što je slučaj sa American Express karticom u našoj zemlji).

Prema korisnicima, kartice se mogu podijeliti na lične i poslovne. Lične kartice koriste fizička lica, a poslovne kartice koriste ovlašćena lica nekog pravnog lica i one su vezane za račune pravnih lica.

Korišćenje platnih kartica najčešće povlači i određene redovne troškove za korisnika: troškovi izdavanja, godišnja članarina, kamata (kod kreditnih kartica), provizije od korišćenja kartica na bankomatima drugih banaka i sl. Debitne kartice su često oslobođene većine ovih troškova, ali kreditne kartice gotovo uvijek povlače većinu navedenih troškova.

kamatica.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *