Keljmendi kupuje dio ostrva Sv. Nikola od Prve Banke

Dodajte komentar

Kontroverzni biznismen Naser Keljmendi sreo se prije nekoliko dana u Budvi sa čelnicima Prve banke oko kupovine dijela ostrva Sveti Nikola poznatijeg kao Havaji, potvrđeno nam je iz više izvora. Upravo zbog tog posla, Keljmendi već izvjesno vrijeme boravi u Budvi, a prije nekoliko dana viđen je u budvanskom hotelu „Maestral”, sa svojim poslovnim partnerima.

Bosanski biznismen, koji se početkom juna ove godine našao na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država, poslednjih mjesec dana često boravi u Crnoj Gori. 

Iz Prve banke nijesu mogli da nam potvrde da li ih je Keljmendi kontaktirao oko kupovine dijela pomenutog ostrva.
– Hipoteka se vodi na Prvu banku, ali nećemo oglašavati dalju prodaju. To što se vodi i dalje na banku je stvar formalnosti – kazala je Jelena Pavićević, direktorica korporativnih komunikacija Prve banke.
Na naše pitanje, da li je Keljmendi zainteresovan za kupovinu dijela ostrva, nije dala konkretan odgovor.
– Više informacija ne mogu da vam dam jer bi to bilo kršenje zakona – kazala je Pavićevićeva.
Interesantno je da se Keljmendi ovog ljeta slobodno šeta Crnom Gorom jer je vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić nedavno kazala da se protiv njega ne vodi istraga i da on za crnogorske istražne organe nije narko-bos.
Jedna od najboljih „preporuka” da Keljmendi dospije na crnu listu su podaci koje posjeduje Interpol (kao i druge međunarodne istražne agencije za borbu protiv organizovanog kriminala, prije svih FBI i DEA) i na osnovu kojih je prije nekoliko godina sačinjen njegov dosije.
Riječ je o izvještaju u kome se navodi da je Interpol u nekoliko proteklih godina dobio značajne informacije o kriminalnim aktivnostima grupe koju vodi Naser Keljmendi i koja je uključena u ilegalnu trgovinu narkoticima, cigaretama, u krijumčarenje, iznude, ubistva, ugrožavanje sigurnosti, pranje novca, utaju poreza, kao i u trgovinu ljudima.
Prema policijskim indicijama, Keljmendi je razgranao mrežu svojih saradnika i u Crnoj Gori. U njegovom glavnom štabu nalazi se 16 ljudi koji mu pomažu u nelegalnim radnjama. On je u izvještaju mreže istraživačkih novinara (OCCRP) označen kao vođa najjačeg albanskog klana na Balkanu sa razgranatom mrežom svojih saradnika u okruženju. Prema tom istraživanju, Keljmendi i njegov klan nalaze se pod prismotrom policija 13 evropskih zemalja.
Prema njihovim istraživanjima, u glavnom štabu klana Nasera Keljmendija su i članovi njegove šire porodice. Među njima su: Jasmina Babić, njegova nevjenčana supruga, čije je prebivalište u Baru, zatim Sedina Ademović, koja je prema izvještaju bezbjednosnih službi Naserova ljubavnica, potom Redžep Keljmendi, Šefćet Keljmendi, Isuf Keljmendi, Bećir Keljmendi, Valdet Keljmendi, Kastriot Keljmendi i Artan Keljmendi. Svi osim Bećira, koji je u Sarajevu, žive na prostoru Kosova i Metohije. U glavnom štabu klana su i Fuad Nikči iz Rožaja, Almir Kukan, Amir Kasumić i Sead Kujović, Nezir Bajraktari, Aslan Peci, Agim Vosa i Ljirim Bitići – navodi se u izvještaju OCCRP-a.
Jedan od najbližih poslovnih partnera Nasera Keljmendija je i Safet – Sajo Kalić iz Rožaja, koji se potražuje zbog pranja novca zarađenog od šverca narkotika.

Telefoni isključeni
Tokom dana, u više navrata, pokušali smo da stupimo u kontakt sa Keljmendijem, ali brojevi telefona dostupni našoj redakciji bili su isključeni.

Gradio bez dozvole
U Crnoj Gori Naser Keljmendi je izvršio krivično djelo gradnje objekta bez građevinske dozvole zbog čega je platio deset hiljada eura. Crnogorsko tužilaštvo u postupku izviđaja prikupilo je dokaze da je Keljmendi izvršio to krivično djelo. Utvrđeno je da je on 2009. godine, protivno propisima o izgradnji objekata, planiranju i uređenju prostora i suprotno odluci nadležnog državnog organa o zabrani građenja, kao investitor gradio objekat dimenzija 27×21,5 metara na parceli u katastarskoj opštini Donji Štoj u Ulcinju. Taj objekat – hotel „Kasa grande“ je početkom 2010. godine u potpunosti izgrađen i stavljen u funkciju.

dan.co.me

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *