Agencija za energetiku CG poslovala sa gubitkom

Dodajte komentar

Regulatorna agencija za energetiku Crne Gore, koja građanima i preduzećima određuje cijenu struju, prošlu godinu je poslovala sa gubitkom od 241.000 evra, ali ih to nije spriječilo da zaposlenima mjesečno u neto iznosu isplaćuje prosječno 1.551 evro, (tri puta više od crnogorskog prosjeka) da im odobrava stambene kredite, plaća kamate na kredite koje su sami uzeli od banaka, a učestvuje i u otplati glavnice.

Prihod Agencije je naplata naknada od energetskih kompanija, što čini njihov trošak i ulazi u obračun za cijenu struje.

Prema izvještaju Državne revizorske institucije Crne Gore, koji je objavljen, Regulatorna agencija je prošle godine prihodovala ukupno 845.000 evra (najviše od naknada za licence) a ukupni rashodi su bili oko 1,1 milion evra. Gubitak je pokriven neraspoređenom dobiti iz prethodnih godina koja je iznosila 960.000 evra, tako da je sada smanjena na 718.000.

Ukupni troškovi 26 zaposlenih u Agenciji u bruto iznosu koštali su 837.000 evra ili svega 8.000 manje od ukupnih prihoda.

Pravilnikom o zaradama i naknadama, putnih i drugih troškova zaposlenih u Agenciji, su utvrđeni koeficijentom složenosti poslova koji iznose od 1,7 do 12. A do osnovne plate se dolazi množenjem tog koeficijenta sa najnižom cijenom rada koju je odbor Agencije odredio na 193 evra.

Neto zarade isplaćene su u iznosu od 484.132, što kako su izračunali državni revizori Crne Gore, prosječno mjesečno po zaposlenom iznosi 1.551,71 evro. U taj iznos, osim zarade, uključene su i naknade za ishranu u toku rada, troškovi prevoza i primanje po osnovu regresa za korišćenje godišnjeg odmora i zimnice.

Naknada za ishranu u toku rada iznosi 96,5 evra, trošak prevoza iznosi 31,3 evra za zaposlene iz Podgorice i 152 evra za one iz drugih gradova mjesečno. Regres za korišćenje godišnjeg odmora iznosi 579 evra, a mjesečno se isplaćuje jedna dvanaestina tog iznosa. Zaposleni su dobili i zimnicu od 579 evra.

Od odobrenog stambenog kredita vrate četvrtinu

Novac za rješavanje stambenih potreba Agencija obezbjeđuje mjesečnim izdvajanjem iznosa od 5,5 odsto na bruto zarade zaposlenih, kao i od novca koji vraćaju zaposleni koji su ranije dobili stambene kredite od Agencije.

Stambeni krediti iz sredstava Agencije se dodjeljuju sa rokom vraćanja do 30 godina i kamatom od 1,5 odsto na godišnjem nivou, ali se kreditna obaveza umanjuje za svaku godinu radnog staža po 3,4 odsto i ne mogu biti manji od 25 odsto dodijeljenog novca.

Ako zaposleni slučajno odluči da uzme stambeni kredit od komercijalnih banaka, pravilnikom je određeno da on plaća glavnicu, a Agencija ugovorenu kamatu. Preuzeta obaveza Agencije po osnovu subvencioniranja kamata na stambene kredite koje su zaposleni uzeli od poslovnih banaka u 2010. godini iznosi 252.138 evra.

Plaćanje se vrši u iznosu i u roku definisanom planom otplate koji iznosi od 7,5 do 25 godina. Agencija je 2011. za subvencionirane kamate platila bankama 21.656 evra.

Pravilnikom je takođe propisano da ukoliko na kraju finansijske godine Agenciji preostane novca namijenjenog za rješavanje stambenih potreba, mogu preuzeti i otplatu dijela glavnice za sve zaposlene koji su uzimali stambene kredita od poslovnih banaka a prošle godine su zaposleni tako pomognuti sa 60.458 evra.

Revizori su naveli primjer da je jednom radniku iz budžeta Agencije odobren stambeni kredit u iznosu od 19.605,35 evra, a da je nakon umanjenja njegova obaveza da vrati svega četvrtinu ili 4.901,34 evra.

Revizori su otkrili i da je 2011. Agencija otpisala 75.496 evra, koja se odnose na potraživanja po osnovu odobrenih stambenih kredita zaposlenima, što je takođe “urađeno” po pravilniku.

Utvrđeno da je bilo nezakonitih javnih nabavki

Državna revizorska institucija Crne Gore je zaključila da je “finansijsko poslovanje Agencije u 2011. godini, u svim materijalno značajnim aspektima, bilo usklađeno sa važećom zakonskom i drugom regulativom”, a izdvojila je nepravilnosti koje se odnose na kršenja Zakona o javnim nabavkama, prenose mediji.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *