Stop za cijepanje EPCG

Dodajte komentar

redlog zakona o zaštiti državnih interesa u Elektroprivredi, kojim se onemogućava cijepanje EPCG i smanjenje kapitala države ispod 55 odsto, usvojen je juče na odboru za ekonomiju glasovima sedam poslanika SNP-a, PzP-a, BS-a i predlagača, SDP-a. Tri člana odbora DPS-a, na čije insistriranje je glasanje o predlogu zakona odloženo za ovu sjednicu, bila su uzdržana, iako je Vlada dala negativno mišljenje o zakonu.

– Prihvatanje ovog predloga zakona imalo bi negativne posledice po državu, koje bi proistekle iz ugovora o prodaji dijela akcija i dokapitalizaciji, potpisanog 2009. sa A2A – navodi se u mišljenju Vlade i dodaje da ga ne treba prihvatiti ni zato što šalje poruku ograničenja učešća privatnog sektora u energetici. Osim toga, smatra Vlada, negativno bi uticao na već realizovanu privatizaciju EPCG i imao nesagledive štetne posledice po tu kompaniju i državu.
Tokom rasprave o tekstu zakona prošle sedmice, poslanici SNP-a predložili su da se Rudnik uglja spoji sa TE Pljevlja, jer država, kako smatraju, mora imati vlasništvo nad važnim preduzećima u energetskom reprolancu. To nije prihvatljivo SDP-u, jer podrazumijeva cijepanje EPCG, dok bi pripajanje Rudnika prihvatili.
Najviše polemike bilo je oko izvještaja o stanju u energetskom sektoru u prošloj godini, a većina poslanika je ocijenila da se pogoršalo. Damir Šehović (SDP) smatra da je 2011. karakterisao veliki i skup uvoz i manja proizvodnja.
– Energetski sistem je veoma zavistan, posebno kada je loša hidrološka situacija – istakao je Šehović, kojega je interesovalo mišljenje članova odbora Regulatorne agencije za energetiku da li predloženi plan Vlade o izdvajanju TE Pljevlja i spajanje sa Kombinatom aluminijuma podrazumjeva povećanje uvoza i rast cijene struje. Predsjednik odbora RAE Dragoljub Martinović odgovorio je da su dobili zahtjev Vlade da se izjasne o odvajanju TE i KAP-a u jednu kompaniju.
– Ako se u KAP-u smanji proizvodnja i ta razlika da stanovništvu, ne bi došlo do poskupljenja struje. Svakako za građane struja ne bi poskupila ako se izdvoji TE i KAP, jer su posebne cijene struje za KAP i Željezaru, a posebne za njih– pojasnio je Martinović.
Veselin Bakić (SNP) smatra da gubitak u poslovanju EPCG od 66 miliona eura treba da zabrine vlasnike i građane.
– EPCG je privatizovana i za očekivati je da napreduje u poslovanju – ocijenio je Bakić, kojeg je interesovalo da li italijanska A2A, vlasnik 43,7 odsto akcija, poštuje sve odredbe ugovora, posebno investicije i kako je moguće da EPCG prenosi kapitalne troškove na operativne.
– Da li se poštuju investicione obaveze ne znam, jer nisam pregledao detaljno ugovor. RAE će od sada pratiti sve investicije energetskih subjekata – poručio je Martinović.
Radojica Živković (Nova) je ocijenio da RAE nije nezavisno regulatorno tijelo.
– Ne krivim vas zbog toga. Vi jeste stručnjaci , ali je izvještaj loš. Struja u Švedskoj ne može biti skuplja nego u Crnoj Gori, jer nije isto platiti Šveđaninu sa 2.500 eura plate 13 centi kilovat i građaninu Crne Gore sa 490 eura kilovat od 8,7 centi – konstatovao je Živković i upitao članove RAE šta je sa 96 miliona eura EPCG koje stoje u Prvoj banci.
– Da je to uloženo, da li bi bilo gubitaka. Hoće li dug KAP-a da pređe na račune građana ako se odvoji TE i kako će se naplatiti dug KAP-a za struju od 41 milion eura. To su ključna pitanja – poručio je Živković, na šta je član odbora RAE Branislav Prelević odgovorio da je cijena struje ekonomska kategorija i ne može se obračunavati u kupljene kilovate.
– Šta je sa 96 miliona eura i zašto stoje u Prvoj banci ne znam, ali znam da A2A mora da uloži 80 miliona u naredne tri godine u infrastrukturu, kako se ne bi snizila cijena struje. Ako to ne investiraju struja će pojeftiniti – naveo je Prelević.
Odbor će se na narednoj sjednici izjasniti o izvještaju RAE.

Principi
Iako je dnevni red dopunjen predlogom zakona o prestanku važenja Zakona o taksama, koji je po skraćenom postupku podnio Aleksandar Damjanović (SNP), o njemu se nije raspravljalo. Razlog je što je Raško Konjević (SDP) tražio da se sačeka mišljenje Vlade i poštuje rok od 15 dana od podnošenja zakona.
– Uvijek smo se u odboru držali principa da se 15 dana po ulasku predloga zakona u skupštinsku proceduru sačeka 15 dana i mišljenje Vlade, a taj je princip uveo upravo Damjanović – rekao je Konjević, što je Damjanović prihvatio nakon kraće rasprave i najavio da će na plenumu tražiti da se taj zakon uvrsti u dnevni red.

Nije prošla inicijativa SNP-a
Odbor nije podržao inicijativu za kontrolno saslušanje ministara ekonomije i poljoprivrede Vladimira Kavarića i Tarzana Miloševića, radi pribavljanja informacija u koncesijama, jer te podatke nijesu mogli dobiti od nadležne komisije. Za usvajanje je glasalo pet poslanika, dok je isto toliko bilo protiv, pa inicijativa Bakića i Dragoslava Šćekića (SNP) nije podržana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *