Crnogorske opštine duguju preko 115 miliona eura

Dodajte komentar

Minuse u opštinskim kasama u prvom kvartalu ove godine imale su gotovo sve opštine. Njihova ukupna dugovanja prema podacima Ministarstva finansija iznosila su preko 115 miliona eura, saznaje TV Atlas.

Na listi top pet najzaduženijih opština na prvom mjestu je Pogorica oko 31 miliona eura, slijede Nikšić sa 15,7 miliona, Pljevlja sa 9,46 miliona, Kotor 8,7 miliona i Budva sa dugom od skoro 6,7 miliona eura.

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić kaže da je to dugoročan problem i da ga tako treba rješavati.

 

„Lokalne uprave moraju naći nove izvore finansiranja i u saradnji sa državom riješiti probleme. To je uslijed krize teže, jer je teško povećati prihode“, smatra Vasilije Kostić.

Prekomjeran broj zaposlenih

Osim krize i smanjenih prihoda rješenje prezaduženosti opština usložnjava i prekomjeran broj zaposlenih. Prema nekim istraživanjima taj broj je u pojedinim opštinama i do 10 odsto. Iako se država još nerado odlučuje na takav potez, Kostić kaže da su neminovni bolni rezovi poput smanjenja plata i otpuštanja radnika .

„Opštine koje najviše duguju najmanje izdvajaju za plate, pa ako to malo dodatno rasporedite na prezaposlenost onda to govori koliko je problem izražen“, rekao je Kostić za TV Vijesti.

On apeluje na veću uključenost države, jer prekomjerno dugovanje opština šteti razvoju cjelokupne ekonomije. Prema njegovim riječima priliv se mora povećati, a odliv smanjiti. „To je mnogo lakše reći nego uraditi“, napomine Kostić.

Ministarstvo ne utiče

U Ministarstvu finasija međutim tvrde da ne mogu uticati na način kako će opštine koristiti i puniti svoje budžete.

„Shodno odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o finansiranju lokalne samouprave, opštine su samostalne u pogledu obavljanja opštih poslova i korišćenja sredstava koja im po zakonu pripadaju – saopštili su iz Ministarstva finasija.

Prema podacima Ministarstva skromno se trošilo i domaćinski gazdovalo uglavnom u opštinama na sjeveru. Na prvom mjestu među najmanje zaduženim je Mojkovac sa oko 157 hiljada eura, slijede Andrijevica sa gotovo 249 hiljada, Žabljak sa dugom od 270 hilada, kao i Plav i Plužine sa 347 hiljada, odnosno 357 hiljada eura.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *