Standard and Poor’s snizio rejting Crnoj Gori

Dodajte komentar

Kreditna rejting agencija „Standard and Poor’s“ u posljednjem izvještaju snizila je Crnoj Gori kreditni rejting sa ocjene BB na ocjenu BB-.

Istovremeno, Crnoj Gori je unaprijeđena ocjena outlook-a sa negativnog na stabilni. 

Analitičari „Standard and Poor’s“ –a, saglasni su sa procjenama Ministarstva finansija, da će rast BDP-a biti na nivou 0.5% ove godine, a njihove prognoze zasnivaju se na ocjeni da je program fiskalne konsolidacije doveden u pitanje zbog usporavanja ekonomskog rasta i nastavka akumuliranja poreskih i drugih dugovanja u privredi. Takođe, vjeruju da bi, eventualna plaćanja po osnovu aktiviranja datih garancija, dodatno opteretila državni budžet.

Smanjenje rejtinga odražava stav Agencije da se država suočava sa rastućim izazovima u nastojanjima da stabilizuje nivo državnog duga, imajući u vidu slabljenje ekonomije, pritiske koji proizlaze iz potencijalnih obaveza, kao i smanjenje spoljnjeg finansiranja banaka. Slabiji kreditni rejting, po ocjeni „Standard and Poor’s“-a posljedica je i nedovoljno dobre spoljnopolitičke poziciju Crne Gore i ograničenih administrativnih kapaciteta, kao i nedostatka monetarne fleksibilnosti.

Sa druge strane promjena outook-a iz negativnog u pozitivni, ohrabruje, posebno imajući u vidu činjenicu da su mnoge članice Evrospke unije poput Finske, Luksemburga, Holandije, Austrije, Francuske, Belgije, Estonije, Italije, Slovenije, Portugalije ocijenjene kao zemlje sa negativnim outlook-om.

Stabilan outlook je, prema stavu „Standard and Poor's“-a, balans u pogledu rizika od uticaja mogućih daljnih pogoršavanja u spoljnjem okruženju na spremnost Vlade Crne Gore da nastavi reforme u cilju prevazilaženja ekonomskih slabosti. Prema ovom scenariju, državni dug i nivo deficita mogli bi porasti do nivoa koji nije u skladu sa trenutnim fiskalnim procjenama Agencije.

Zahvaljujući stabilnom outlook-u, Agencija može povećati kreditni rejting, ukoliko država implementira započete reforme u dijelu tržišta rada i poslovnog okruženja, što bi moglo doprinijeti poboljšanju ekonomske konkurentnosti i diverzifikacije ekonomije, kao i povećavanju kapaciteta u ključnim sektorima, dok bi se spoljnje i fiskalne neravnoteže smanjile.

Ovdje možete pogledati izvještaj kreditne rejting agencije Standard and Poor's na engleskom jeziku Montenegro Research Update June 2012.pdf

izvor: Ministarstvo finansija

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *