Turci napuštaju “BH Erlajnz”

Dodajte komentar

Turski avioprevoznik Turkiš Erlajnz povlači se iz partnerstva sa aviokompanijom iz BiH BH Erlajnz u kojoj je imao 49 odsto vlasničnog udjela.

Vlada Federacije BiH, koja je većinski vlasnik, već je počela pregovore s drugim inostranim kompanijama o mogućoj saradnji.
Ministar saobraćaja i komunikacija FBiH Enver Bijedić kaže da “Turkiš Erlajnz izlazi iz BH Erlajnz i to ne treba kriti”.
Turkiš Erlajnz nije službeno objavio namjeru povlačenja iz partnerstva s bosanskohercegovačkom aviokompanijom, ali tri dosadašnja člana uprave BH Erlajnz koje je imenovao turski partner već su dali ostavke na te dužnosti, što se smatra indirektnom potvrdom ovakvih planova.

Vlada Federacije BiH već je imenovala privremenu upravu BH Erlajnza, a Bijedić je rekao da država želi da zadrži dosadašnji većinski vlasnički udio u toj kompaniji kojoj je potrebno pomoći da nastavi da funkcioniše.

BH Erlajnz je u svojoj floti do sada imao ukupno tri aviona.

Turkiš Erlajnz je iz upotrebe povukao svoj Airbus 319, pa BH Erlajnz ostaju na raspolaganju dva aviona tipa ATR-72, namijenjena uglavnom regionalnim linijama. Oni su kupljeni na lizing i trebalo bi da budu otplaćeni do 2016. godine.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *