Kako da vam plata traje mjesec dana

Dodajte komentar

Novac vam izmiče iz ruku kao sitan pijesak, imate osjećaj da nikada nemate dovoljno para, a plata traje desetak dana.

Saznajte koje su to “rupe” kroz koje se novac najčešće izvlači.

Svako od nas ima navike kojima nepotrebno troši i rasipa novac. Nosite svuda spisak sa sobom i izbjegavajte kupovinu kada ste tužni, veseli, impulsivni. Izbjegavajte da trošite na neke stvari više nego što morate. Uvijek postoji alternativno rješenje.

Kašnjenje sa plaćanjem računa

Stvorite korisnu naviku plaćanja računa na vrijeme i uštedjećete i više nego što mislite.

Nezdrave navike

Pušenje košta puno više od novca koji izdvajate za kutiju cigareta. Ta nezdrava navika drastično povećava troškove života i zdravstvenog osiguranja.

Kupovina markiranih proizvoda

Od namirnica i odjeće pa sve do lijekova, mnogi kupuju određene proizvode isključivo zbog imena. Međutim, proizvodi koji nisu markirani ne moraju biti ništa lošijeg kvaliteta.

Kupovina napitaka

Ako imate naviku da kupujete flašice vode, soka, kafu u limenkama ili za ponijeti – bacate nevjerovatne količine novca. Napitke za posao ili za šetnju ponesite od kuće, a sokove zamijenite vodom.

Penali zbog promašenih rokova

Vratite knjige ili filmove na vrijeme. Isto tako, kada kupite nešto za što na kraju zaključite da baš i nije ono što ste željeli, nemojte baciti u orman – zamijenite ili vratite novac prije nego izgubite račun.

Nefleksibilna putovanja

Ako ste spremni da budete fleksibilni uštedjećete mnogo novca na putovanja. Prije planiranja putovanja u obzir uzmite termine prije ili poslije sezone i potražite jeftinije letove. Last-minute rezervacije mogu vam uštedjeti mnogo novca.

Uređaj uvijek uključen u struju

Iako ste ugasili televizor, radio, klimu i kompjuter, vaši uređaji troše struju sve dok im je utičnica u struji. Od ukupne energije koju kućni aparati potroše 10 do 35 odsto je tokom perioda dok su ugašeni, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *