Lufthansa se okreće niskotarifnim letovima

Dodajte komentar

Njemački avioprevoznik Lufthansa mogao bi krenuti sa zaokretom prema jeftinijim letovima, s čak 90 aviona, slijedeći Francuski Air France-KLM Group u nastojanju prekida niza godina gubitaka na evropskim rutama. Lufthansina low-cost jedinica, radnog naziva Direct4U, kombinovat će letove svojih pružatelja usluga Germanwingsa i Lufthansa Directa, na kratkim relacijama uz smanjenje troškova i zadržavanje visokog standarda usluga, kaže predsjednik uprave Christoph Franz. Cilj Lufthanse je upravo ostvarivanje dobiti na kraćim evropskim izletima. 

Iz Air France-a tvrde da će to pojednostaviti evropske letove i smanjiti broj ruta na kojima se gubi novac.

Također, British Airways (IAG) je nedavno stvorio low-cost jedinicu Iberia Express za španske avio rute.
Međutim, Michael O'Leary, izvršni direktor Ryanair-a, najvećeg evropskog niskotarifnog avioprevoznika, rekao je kako veliki prevoznici nisu opremljeni za rad po low-cost modelu i da je Lufthansin sadašnji eksperiment osuđen na propast, kao i mnogi drugi u posljednjih 15 godina.
Lufthansa je pala 6,6% posto ove godine, British Airwasy (IAG) 4,8%, a Air France (KLM Group) je izgubio gotovo 18%. To je u suprotnosti u odnosu na dobit Ryanaira od 15% odnosno EasyJeta od 26%.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *