Kako se obući za razgovor za posao?

Dodajte komentar

Odjeća koju odaberete pri odlasku na razgovor za posao predstavlja način komunikacije koji odaje vašu ličnost.

Mnoge muči da li treba u potpunosti obuzdati svoj modni pečat kako bi dobili posao ili postali dio korporativnog tima.

Stručnjaci naglašavaju da bi svakako trebalo da iskoristite svoj imidž kao dodatno oružje kojim ćete uvjeriti poslodavce da su čekali samo vas. Prema njihovim riječima, upravo je poslovni uspjeh povezan sa modnim stilom.

Pročitajte šta tačno podrazumijeva ‘casual’ poslovno odjevanje:

1. Konzervativniji stil je pun pogodak
Iako idete na razgovor za posao za sekretaricu, programera ili konobaricu, poslodavci očekuju da ćete doći u svom najboljem i najprikladnijem izdanju. Stručnjaci savjetuju da ćete svakako bolje proći uz pravilo ‘više je manje’, što znači manje kože, nakita, boja, sjaja i mirisa.

2. Raspitajte se postoji li „dress code“ u firmi

Prošetajte se kraj zgrade u kojoj se nalazi firma, uđite ako je moguće i razgledajte kako su odjeveni njeni zaposleni. Putem interneta doznajte podatke o poslodavcu, ali i sami znate da neka zanimanja, na primjer u bankarstvu, zahtjevaju strožiji način odjevanja.

3. Obucite se za poziciju više

Pravilo vrijedi i u svakodnevnom poslovnom životu. Čak i ako vam nije cilj predugo da ostanete u kompaniji, pokažite da ste ozbiljan i ambiciozan kandidat na samom početku.

4. Čistoća je najvažnija

Na razgovoru se pojavite svježi i oprani, uključujući kosu, zube i cipele. Ako se u nekoj košulji prebrzo oznojite, prestanite da je nositi, a pazite i na mrlje od dezodoransa. Nemojte pušiti prije razgovora jer će se neprijatan miris osjetiti tokom razgovora, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *