Provjerite da li ste pravilno napisali biografiju

Dodajte komentar

Napisali ste svoju biografiju i zadovoljni ste uspješno završenim poduhvatom.

Ipak, niste potpuno sigurni kakav će utisak vaša biografija da ostavi na poslodavca i želite biti sigurniji da ste uradili dobar posao.

Pitanja za provjeru forme:

*Da li je dužina vaše biografije do dvije stranice, kako ne bi zamarala čitaoca dužinom?

*Da li ste koristili manje od tri različite vrste fonta, kako vam biografija ne bi bila previše “šarena” i nepregledna?

*Da li ste koristili prosječnu veličinu fonta koja nije ni suviše velika ni suviše mala tj. teška za čitanje (od 10 do 12)?

*Da li ste koristili manje od dvije boje fonta, kako vam biografija ne bi bila šarena?

*Ako je biografija na dvije strane, da li prva strana zaokuplja poslodavčevu pažnju sa jasno istaknutim najbitnijim informacijama za posao za koji konkurišete?

Pitanja za provjeru sadržaja

*Da li ste unijeli ažurne i tačne kontakt podatke (telefon i mejl), kako bi poslodavac mogao da vas pozove na intervju ili obavijesti o rezultatima konkursa?

*Da li ste svoje obrazovanje i radno iskustvo navodili hronološki (i uz navođenje godina kada je trajalo), počevši od najskorijeg, kako bi poslodavac imao uvid u tok vašeg profesionalnog razvoja?

*Da li ste vaše vještine naveli po redosljedu važnosti, naglašavajući one koje mogu da vam osiguraju posao, kako biste zainteresovali poslodavca?

*Da li ste naveli sve vještine i svo iskustvo koje posjedujete, a koje može biti značajno, kako biste povećali svoje šanse za ulazak u drugi krug selekcije?

*Ako ste priložili fotografiju, da li je ona profesionalna i ozbiljna (bez fotografija sa svadbe, fotografija na kojima se vidi da je neko drugi sa nje odsječen, fotografija na kojima ste namrgođeni, neprikladno obučeni i sl.)?

Kada odgovorite na sva pitanja, obratite pažnju na ona na koja ste dali negativan odgovor jer su to aspekti vaše biografije koje možete da poboljšate, prenose agencije.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *