Do kraja godine u CG 150 proizvođača organske hrane

Dodajte komentar

Crna Gora ima odlične uslove za razvoj organske poljoprivrede, koji su nedovoljo iskorišćeni. To je zaključeno na okruglom stolu o toj temi koji je organizovala Agencije za zaštitu životne sredine.Najveći problem je, kako je objašnjeno-nerazvijeno tržište, kao i to što u našoj državi nije razvijena svijest o značaju te hrane.

U Crnoj  Gori ima 100 registovanih proizvođača organske hrane i to je malo, ocijenio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević. Razlog je, kaže, što se značaj organske proizvodnje ne shvata ozbiljno.Vjeruje da će ta praksa biti promijenja, te da će osim pomoći za dobijanje sertifikata proizvođači dobiti i ubuduće novčanu podršku.I to duplo veću u odnosu na one koji se bave neorgnaskom proizvodnjom:

“Ono što me posebno raduje vezano sa projekat koji radimo uz finansijsku podršu  Danske, je to što imamo još 50 zainteresovanih, koji su blizu da ispune uslove tako da bi do kraja godine trebalo da imamo 150 proizvođača organske hrane”.

Iako je neozbiljno shvaćena, proizvodnja organske hrane skupa je:

“ Dodaću jednu stvar a to je da ljudi koji se  više bave  ovom proizvodnjom u svijetu, kažu da je mnogo skuplja proizvodanja  obične hrane po hektaru od proizvodnje organske hrane”.

Najveći problem je što Crna Gora nema razvijeno tržište za organsku hranu, smatra Veselin Jovović iz Danilovgrada, koji je u tom poslu već dvije godine. Ipak, konstatuje – unosno je baviti se proizvodnjom organske hrane:

“Pokrivam cjelokupno tržište na primorju začinskim biljem, to je trend-sa nekih 15 vrsta”.

Direktorica Agencije za zaštitu životne sredine Daliborka Pejović navodi da je za bolje rezultate neophodno je ispuniti dva uslova:

“ Zaštiti sopstvenu proizvodnju, ali i da brendiramo ono što zaista zaslužuje i što vrijedi da svojim kvalitetom ide ka našim građanima, a i dalje”

Na okruglom stolu” Proizvodnja organske hrane u Crnoj  Gori –izazovi I mogućnosti” objašnjeno je i da su potencijal za tržište organske hrane tradicionalni proizvodi.

izvor: antena M

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *